plakat majski susreti 1 copy

58. Majski susreti

Tradicionalni Majski susreti jedna su od najdugovečnijih kulturnih manifestacija na prostorima bivše Jugoslavije. Ove godine 8. maja, u Akademiji 28, srešće se 58. put po redu, slikari i pisci amateri koji će, od 19 časova, imati prilike da prisustvuju svečanom otvaranju izložbe, kao i dodeli nagrada za najbolje književne i likovne radove pristigle na ovogodišnjem konkursu.

Program MAJSKIH SUSRETA biće upotpunjen premijernim izvođenjem predstave “JAZBINA SLOMLJENOG ‘AJDUKA”, Mladena Lukeševića, na Sceni Akademije 28, od 20.30h, u izvođenju mladih glumaca amatera.

Reč je o drami aktuelne tematike – ostanka i opstanka na Kosovu i Metohiji, koja ujedno govori i o univerzalnoj borbi i preživljavanju kroz nekoliko mogućih aspekata; lični, socijalni, nacionalni, ali pre svega ljudski aspekt, u kome se zatvara misaoni krug postavljenih pitanja – paradoksa. U nizu svakodnevnih situacija, nesvakidašnjeg okruženja – u jazbini, ispreda se priča o hajduku, koji živi da bi “podigao revoluciju”; paralizovan fizički, a paralisan stanjem u kome se nalazi ceo jedan narod …

Nastali davne 1955. godine, na Radničkom univerzitetu „Đuro Salaj“, prvoj kulturno-obrazovnoj instituciji te vrste u tadašnjoj Jugoslaviji, „Majski susreti“ bili su integralni deo obrazovnih programa i važan činilac kulturne politike zemlje. Njihova uloga i značaj, prepoznati u okvirima važnih društvenih interesa, odnosili su se na razvoj i afirmaciju amaterskog stvaralaštva – vaspitavanjem i podstrekivanjem stvaralaštva radnih ljudi, građana i omladine, u oblasti likovne umetnosti i književnosti, a u cilju prezentacije najkvalitetnijih amaterskih dela.

PROGRAM LVIII MAJSKIH SUSRETA – 8. maj 2013:

· 19.00h – Otvaranje izložbe u Galeriji Akademije 28;

· 19.30h – Svečana dodela nagrada za najbolje likovne i književne radove;

· 20.30h – Premijera predstave „JAZBINA SLOMLJENOG ‘AJDUKA“.

Ulaz na sve sadržaje je slobodan.