sven marquardt photo

Art Weekend Belgrade na preko 30 lokacija u gradu

Art Vikend Beograd / Art Weekend Belgrade, četvorodnevna manifestacija koju KC Grad pokreće u cilju promocije i razvoja domaće savremene umetničke scene, biće održana od 10. do 13. oktobra 2019. na preko 30 lokacija u Beogradu i okolini.

 

Program se sastoji od posebno pripremljenih izložbi u galerijama, konferencijskog dela i pratećeg programa na raznim lokacijama u gradu, organizovanih art – tura, vođenja kroz izložbe, kao i gostovanja vodećih domaćih i inostranih profesionalaca iz oblasti savremene umetnosti.

Uz prateći program domaćih galerija, kulturnih centara i umetničkih prostora kao što su Filozofski fakultet, Gradska galerija, Akademija – Centar za grafiku i vizuelna istraživanja FLU, Galerija Rima, Galerija B2, Kulturni centar Beograda, Blatobran, TransformArt Galerija, Galerija Zvono, Remont, X Vitamin, Galerija Novembar, Ciglana, Polet, Minipogon, DIM, Galerija Menjačnica Gete Instituta, U10, Kvaka 22, Hestia, Institut Servantes, Galerija Laufer, Magacin Macura, Ostavinska, Kulturni centar Magacin, Muzej savremene umetnosti, Galerija Singidunum, Salon Muzeja savremene umetnosti, Mala galerija ULUPUDS-a, Eugster || Belgrade…, AWB će kroz četvorodnevne aktivnosti biti tačka interakcije stvaralaca i međunarodne saradnje, vraćanja Srbije savremenim tokovima u Evropi i svetu, ali i njenom boljem pozicioniranju u međunarodnim krugovima, kao sredine koja itekako ima šta da ponudi.

Očekuju nas i gostovanja eminentnih evropskih kustosa, istraživača i predavača, kako domaćih, tako i iz Mađarske, Bugarske, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Izraela, Švedske, Grčke, Slovenije…Razgovori tokom konferencijskog dela koji će biti održani na različitim lokacijama dotaći će se uloge kustosa u savremenoj umetnosti, odnosa tržišta i kolekcionara, dobrih primera prakse iz drugih zemalja i drugih aktuelnih tema, ne samo kod nas nego i u Evropi.

Otvaranje izložbe NEXT / Portreti Beograđana Svena Marquardta u petak, 11.oktobra u 19 časova ispred Filozofskog fakulteta biće ujednootvaranje čitave manifestacije. Ova izložba nastala je kao rezultat njegovog dvomesečnog prošlogodišnjeg boravka, u okviru Artist in residence programa Kc Grada. Sven Marquardt, po prvi put u trideset godina dugoj karijeri, radio je na projektu izvan Berlina, a veliku inspiraciju koju je pronašao tokom boravka u Beogradu pretočio je u seriju fotografija čiji su glavni akteri Beograđani.

Sven Marquardt je nemački fotograf koji je prve fotografije zabeležio još početkom osamdesetih u istočnom Berlinu.Marquardt ima bogatu umetničku karijeru koja je umnogome bila uslovljena društveno-političkom situacijom pre i posle pada Berlinskog zida. Rođen 1962. godine, svoju karijeru otpočinje ranih osamdesetih godina radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera, prevashodno u modnoj fotografiji. Od 1986. kao samostalni fotograf publikuje svoj rad u mnogim poznatim nemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, a takođe učestvuje u grupnim i samostalnim izložbama. Njegov rad je cenzurisan u Istočnoj Nemačkoj, a sa cenzurom se susretao i zbog negovanja specifičnog vizuelnog identiteta koji, kako se navodi, nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi.Intenzivno se bavi analognom fotografijom uz prirodno osvetljenje, što je jedna od najvećih specifičnosti njegovog rada.Serije fotografija, u kojima uglavnom predstavlja portrete ljudi koje sreće u svom okruženju ili u toku istraživačkih projekata, predstavio je sa izuzetnim uspehom u mnogim zemljama: Japanu, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Švajcarskoj, Brazilu, Gruziji, Španiji, na Filipinima, u Australiji i Kanadi.

Izložbu će otvoriti Njegova ekselencija ambasador Sem Fabrizi, šef Delegacije EU u Republici Srbiji, gospođa Dorotea Gizelman, zamenica ambasadora Republike Nemačke u Republici Srbiji i Dejan Ubović, direktor Kulturnog centra Grad.

 Projekat realizuje Kulturni centar Grad u saradnji sa partnerskom organizacijom Block Frei iz Beča kao i sa ostalim gradskim galerijama i umetničkim prostorima, a uz podršku Delegacije Evropske komisije, Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Švajcarske, Srbija stvara – sektor za digitalne, inovativne i kreativne industrije Vlade RS, Ambasade Izraela, Mađarskog kulturnog centra, Gete instituta, Italijanskog insituta za kulturu, Ambasade Slovenije i drugih.