E

Psihoza u 4.48

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Predstava Psihoza u 4.48, nastala prema poslednjem delu autorke Sare Kejn, a u režiji Mirjane Karanović, premijerno će biti izvedena 10. maja u Bitef teatru. Autorka ovog dela Sara Kejn je, nakon njegovog nastanka, oduzela sebi život, a naslov 4.48 je vreme u koje se Kejnova svakodnevno budila zbog depresije čija je posledica i bila samoubistvo.

Predstava Psihoza u 4.48 nova je predstava na repertoaru Bitef teatra. U predstavi igraju dve glumice i glumac – Darija Rajšić, Vanja Ejdus, i Damjan Kecojević.

O autoru dela na osnovu kog je predstava nastala direktorka Bitef teatra Jelena Kajgo kaže da je jedna od njenih omiljenih spisateljica i da je Sara Kejn naslednica Edvarda Bonda, koji je takođe slabo izvođen kod nas.

Tekst Psihoza u 4.48 privukao je i mladu glumicu Dariju Rajšić, koja je poželela da upravo njime i diplomira. Kako je Darija u klasi glumice Mirjane Karanović, dve dame su odlučile da ovaj komad postave na scenu, imajući u vidu koliki je izazov taj tekst za glumce i reditelja.

Glumica Mirjana Karanović, ovaj put kao reditelj, o svojo novoj ulozi kaže: “Još uvek sebe ne vidim kao nekog reditelja, iako ću biti tako potpisana. Ne vidim ovo kao neki rediteljski ispit, već imam privilegiju i čast da budem sa strane, da prenesem ovaj tekst. Pozicija reditelja me je zaintrigirala i možda ću u životu priuštiti još koji put da budem u ovakvom nekom procesu. U ovom sam baš uživala.”

Mlada glumica Darja Rajšić za ovaj tekst kaže da govori o svima onim ljudima koji se osećaju neprihvaćeno i koji su kao takvi tužni pod maskama.

Tekst je svevremen a savremen, ubojit i direktan, kako je to opisala glumica Vanja Ejdus.

Mirjana Karanović je istakla da su u realizaciji učestvovali i saradnici, prijatelji, koji su doprineli ovoj predstavi ne tražeći honorar. Koncept scene radio je Gorčin Stojanović, kostimograf je Zora Mojsilović, a saradnik za pokret je Sonja Vukićević.

Predstava je nastala u koprodukciji Bitef teatra i Hartefakta.