Branislav Nusic

Nušić Triptih

Na maloj sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu 26. juna 2017. premijerno će biti prikazana diplomska plesna predstava Nušić Triptih u izvođenju i koreografiji prve generacije studenata Instituta za umetničku igru svih odseka i u koreografijama dva najznačajnija i respektabilna domaća i evropska koreografa Isidore Stanišić (Srbija) i Mačeja Kuzminskog (Poljska), s početkom u 20.30 časova.

Projekat Nušić Triptih je sačinjen od tri savremene plesne koreografije koje predstavljaju istraživanje umetnika u preoblikovanju dramskog teksta, jednog od najznačajnijih komediografa Branislava Nušića, u savremene izvođačke umetnosti.

Rukovodeći se temama koje je Branislav Nušić u svojim delima obrađivao na jedinstven način, koreografi će u svojim delima preispitivati odnose koji se tiču svakodnevice savremenog društva, malograđanskog duha, amoralnosti i laži, korumpiranosti, koristoljublja, neukusa, neprilagođenosti i nesigurne egzistencije.  Svaki koreograf ponaosob će istražiti adekvatan scenski izraz i igrački vokabular koji na najdirektniji način komunicira sa paradoksom savremenog sveta i ukazuje na aktuelnost tema koje je Nušić obrađivao u svojim delima.

U sva tri dela publici će se predstaviti igrači: Andreja Simić, Maja Marković, Katarina Stojković, Mila Stijak, Katarina Bućić, Branko Mitrović, Marija Vučenović, Vladimir Čubrilo i Tamara Pjević (alternacije Ana Obradović, Boris Vidaković i Nikolina Milošević).

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija Nušić, Narodno pozorište u Beogradu, Festival Ohridsko leto, Nišville Jazz Festival i BELEF.

Gospodin Ministarka

Koreografija i igrači: Katarina Bućić, Katarina Stojković, Marija Vučenović, Mila Stijak, Vladimir Čubrilo i Maja Marković (alternacije Ana Obradović, Boris Vidaković i Nikolina Milošević);

Muzika: Željko Ninić

Kostim: Snežana Аrnautović Stjepanović

 

Ministarka elegična poema

U mnogim rediteljskim tumačenjima ONA je bila povod za kalambursko viđenje palanačke pokondirene tikve. Međutim, iza karikature kojom je predstavljena krije se tema socijalno društvenog značaja: šta, kako i zašto? dolazi do, može se reći, nasilne transformacije jednostavne, moralne ispravne ličnosti u smešno žalosnu preciozu. Obilje vodviljskih obrta površnom komičnošću zamagljuje stvarni lik osobe istrgnute iz sopstvenog intimnog patrijahalnog sveta, koja se ne snalazi u novonastaloj situaciji društvenog licemerja i želje za vlašću.

 

Ožalošćena porodica

Koreografija: Isidora Stanišić;

Igraju: Andrea Simić, Katarina Bućić, Marija Vučenović, Branko Mitrović, Mila Stijak, Katarina Stojković, Maja Marković, Tamara Pjević, Vladimir Čubrilo, (alternacije Ana Obradović, Boris Vidaković i Nikolina Milošević);

Muzika: Darja Janošević;

Kostim i scenografija: Snežana Arnautović Stjepanović

 

Ožalošćena porodica – za sva vremena

U ovom delu akcenat je na skrivenoj pohlepi u Ožalošćenoj porodici. U vremenu Nušićevog stvaralaštva pohlepa je bila smatrana amoralnom i dobro skrivena licemernim normama malograđanskog društva. S erozijom moralnih normi savremenog sveta ona postaje opravdanje za lični prosperitet, jer cilj opravdava sredstvo. Centralna tema plesnog tumačenja ovog dela je inverzija moralnog kodeksa odnosno kako je Rest in piece postalo Rest in style.

 

Hotel Excelsior

Koreografija: Mačej Kuzminski;

Igraju: Andrea Simić, Katarina Bućić, Marija Vučenović, Branko Mitrović, Mila Stijak, Tamara Pjević (alternacije Ana Obradović, Boris Vidaković i Nikolina Milošević );

Muzika; razni autori;

Kostima i scenografija: Snežana Arnautović Stjepanović

 

Varijacija na temu Nušićevog Pokojnika

Šta se dešava u porodici i s njom, kada njen predator odluči da umre?

Pavle, nemoćan da reši goruće probleme i nedoumice u odnosu s društvom i sopstvenom ženom odluči da nestane, odnosno da se proglasi mrtvim. Skriven u sobi Hotela Excelsior prati transformaciju porodice koja se od prividno moralne građanske pretvara u grabežljivu družinu tipičnu za zemlje u tranziciji. Da li se to zaista dešava ili je samo njegov fantazmagoričan san? Da li će zauvek ostati skriven i iz daljine posmatrati promene društva tugujući za svetom koji je mislio da poznaje? Ili je cela ujdurma bila povod da se razvede od Rime?

Cilj projekta je novo tumačenje Nušićevih najznačajnijih dela jezikom savremene umetničke igre i po prvi put postavljanje dela Ožalošćena porodica, Gospođa Ministarka i Pokojnik u savremenom plesnom teatru.