10 beogradski festival igre 392

10. Beogradski festival igre

Od 5. do 19. aprila, Beograd, Novi Sad i Pančevo

10. Beogradski festival igre biće održan od 5. do 19. aprila, kada će vrhunske plesne trupe izvesti ukupno trinaest predstava u Beogradu, i po jednu u Novom Sadu i u Pančevu. Državni balet bečke Opere, Danski plesni teatar, čuvena baletska trupa Balet Jazz Montreal i jedan od najpoznatijih koreografa Anželin Preljokaž, između ostalih, po prvi put će nastupati pred našom publikom…

Povodom jubilarnog, desetog Beogradskog festivala igre, održana je i konferencija za novinare u petak, 8. marta u Skupštini grada. Novinarima se prvi obratio ambasador EU u Srbiji Vensen Dežer, ističući da Beogradski festival igre ima značajno mesto na evropskoj plesnoj sceni, i to s akcentom na desetogodišnji napor organizatora da u Srbiji predstave najbolju evropsku i svetsku plesnu produkciju.

Ambasadori Kanade, Izraela, Belgije, Austrije, Švajcarske, Italije, Danske, Švedske i Francuske, govorili su o baletskim i plesnim kompanijama iz svoje zemlje, a koje ćemo imati priliku da vidimo.

Konferenciji je prisustvovao i ministar kulture, gospodin Bratislav Petković, koji je takođe govorio o velikom domaćem i inostranom značaju Festivala. Ovom prilikom, ministar je obećao i podršku manifestaciji.

Direktorka festivala, Aja Jung predstavila je program i sa ponosom rekla da su uspeli igru da vrate sa margine u sam centar. Aja se zahvalila sponzorima, institucijama, medijima na prijateljskoj i profesionalnoj saradnji tokom organizovanja jubilarnog Beogradskog festivala igre.

Direktor kompanije Vip mobile, Andreas Graf, koja je generalni sponzor Beogradskog festivala igre već šest godina, takođe je govorio na konferenciji.

10. Beogradski festival igre je pod visokim pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji i Nj.E. gospodina Vensana Dežera. Manifestacija se razvijala zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, Skupštine grada Beograda, ambasada, kulturnih centara i drugih institucija zemalja učesnica.

Beogradska opština Stari Grad na čijoj teritoriji Festival i funkcioniše, takođe pomaže čitav događaj.

Značajno ulaganje u afirmaciju umetničke igre i realizaciju dela programa u gradovima Vojvodine, podržavaju Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i grad Novi Sad.

Program 10. Beogradskog festivala igre:

[sections] [section title=”5. april u 20h – Sava Centar”]

Čuvena baletska trupa Balet Jazz Montreal, koji ove godine slavi 40 rođendan. Eksplozivne postavke, za igrače posebnog stila, potpisuju Anabel Lopez Očoa, Kajetano Soto i Ven Vei Vang. Radi se o četiri komada inspirisana gradskim životom, virtuelnim svetom kompjuterskih igrica, svetlima i zvucima noći u megalopolisima, ispitivanjem vanvremenskih osećanja u surovom svetu koji ne podržava individualnost. Pravi izbor za ljubitelje snažnog plesnog izraza i vrhunske tehnike, ali i novu publiku kojoj je bliska kultura hip hopa, uličnog i džez plesa.

[/section] [section title=”6. april u 20h – Opera Madlenianum”]

Danski plesni teatar takođe po prvi put nastupa u Srbiji i to očaravajućim komadom, Ljubavne pesme, koreografa Tima Raštona. Nakon zabave u ranim jutarnjim satima, kada se noć preliva u zoru, poslednji je poziv za igru i pesmu. Uz muziku džez klasika koju izvodi Karolina Handerson, jedna od najboljih inerpretatorki hitova koje su pevali Ela, Luis, Bili i Sara. Scena odiše senzualnošću i igrači čeznu za ljubavlju kao i svim onim što ona podrazumeva- radost, bol, očekivanje i razočaranje.

[/section] [section title=”6. april u 20h – Kulturni centar Pančevo”]

 U Pančevu i Beogradu, igraće se „Brod ludaka”, koreografa Niva Šenfilda. Politički i društveno angažovan plesni komad ovog, beogradskoj publici poznatog izrealskog koreografa, donosi viđenje aktuelnog trenutka, uticaja medija na običnog čoveka, prikazuje svu besmislenost tumaranja u grupi… Predstava vodi do ,,onog trenutka kada putnici na brodu ne mogu više zabijati glavu u pesak, odnosno moraju nastaviti sa životom, odvojeni od realnosti, od okruženja i situacije. Kada stignu do mesta bez povratka, svako je nosilac svoje pobune, odluke da se preduzme nešto, ili naprosto ignoriše trenutak i tako doprinese procesu neizbežne dezintegracije.”

[/section] [section title=”7. april u 20:30h – Beogradsko dramsko pozorište”]

U Pančevu i Beogradu, igraće se „Brod ludaka”, koreografa Niva Šenfilda. Politički i društveno angažovan plesni komad ovog, beogradskoj publici poznatog izrealskog koreografa, donosi viđenje aktuelnog trenutka, uticaja medija na običnog čoveka, prikazuje svu besmislenost tumaranja u grupi… Predstava vodi do ,,onog trenutka kada putnici na brodu ne mogu više zabijati glavu u pesak, odnosno moraju nastaviti sa životom, odvojeni od realnosti, od okruženja i situacije. Kada stignu do mesta bez povratka, svako je nosilac svoje pobune, odluke da se preduzme nešto, ili naprosto ignoriše trenutak i tako doprinese procesu neizbežne dezintegracije.”

[/section] [section title=”8. april u 20h – Jugoslovensko dramsko pozorište”]

Jedan od najpoznatijih koreografa Anželin Preljokaž, po prvi put na Beogradskom festivalu igre, sa svojom trupom Balet Preljokaž i najnovijom predstavom ,,Ono što zovem zaborav”. Reč je o celovečernjem komadu, nastalom prema istoimenom romanu Lorina Movinjea. Pisac je inspiraciju našao u kratkoj vesti o istinitom događaju, u Lionu 2009.godine. Dvadesetpetogodišnji mladić umire od posledice gušenja u supermarketu, ubijen od strane četiri čuvara zbog jedne limenke piva koju je ispio, a nije platio. Snimak sigurnosnih kamera svedoči o brutalnom ubistvu, dok jedna rečenica lebdi bez početka i kraja, kao i život koji se nastavlja uprkos smrti. To je nasilna, a opet nežna rečenica, korišćena u formi nostalgičnog ubrzanja, da bi razotkrila čulne interpunkcije koje se često mogu naći u delima Movinjea. Priča koja je već inspirisala filmske stvaraoce, doživela je prvo svoju plesnu verziju.

[/section] [section title=”9. april u 20h – Pozorište na Terazijama  “]

Belgijska trupa Peeping Tom, oduševila je publiku festivala pre tri godine, sa postavkom Ulica Vanderbranden 32. Ovacije koje su poneli iz Beograda, vraćaju ih ovog puta na scenu Pozorišta na Terazijama, sa novim komadom pod nazivom – Izdaje se! Koreografski dvojac, Gabrijela Karizo i Frenk Šartije, otkrivaju lavirint u kome su čudni likovi zarobljeni u zbrci svojih misli, suočeni sa svemirom u kome je sve privremeno, i kao takvo zanimljivo… ,,U prostoru dnevne sobe, gde brojna vrata i stepenice čine da može nestajati i ponovo pojavljivati, scenom u jednom momentu vlada mecosopran u zalasku karijere, a u sledećem vlasnica kuće koja ulazi u diskutabilnu vezu sa svojim slugom…

[/section] [section title=”12. april u 20h – Sava Centar”]

Jedna od najstarijih i najboljih evropskih baletskih kompanija, koju od nedavno predvodi legendarni igrač Manuel Legri, Državni balet bečke Opere (Wiener StaatsBallett), gostuje po prvi put u Srbiji. Za dva naslova, koje potpisuju poznati koreografi Patrik de Bana i Dejvid Dovson, nastup u Centru Sava će biti apsolutna premijera, nakon pretpremijernog izvođenja na sceni matične kuće. Iste večeri beogradska publika uživaće u komadu Jiržija Bubiničeka, ali i upoznati rad najznačajnijeg finskog savremenog plesnog kreatora, Jorma Ila. U okviru ovog programa, treći put za redom biće dodeljena nagrada Vip poziva, i to balet majstoru i šefu ansambla Bečkog državnog baleta- Vesni Orlić.

[/section] [section title=”13. april u 20h – Narodno pozorište, Beograd”]

Balet beogradskog Narodnog pozorišta po prvi put će nastupiti u okviru Beogradskog festivala igre. Publika će uživati u postavkama Jiržija Kilijana, Mari-Klod Pijetragale i koreografskog dvojca- Pol Lajtfut i Sol Leon.

[/section] [section title=”14. april u 20h – Opera Madlenianum”]

Kreativni osvrt na ekonomsku i ekološku krizu s početka XXI veka, koji pokušava da pruži definiciju duhovne snage u potrazi za individualnim i zajedničkim izlaskom iz tame. Ogoljena bina, izazovna površina i masivan muzički okvir. Ljudi se sapliću, kotrljaju, padaju, puze i ruše na nesigurnom terenu. Izmaglica je predstava koja se tri puta vraćala na scenu londonskog Sadlers Velsa. U koreografiji po mnogima najznačajnije predstavnice kineske savremene igre Van Juan Juan, gledamo pekinški plesni teatar, koji po prvi put gostuje u regionu.

[/section] [section title=”15. i 16. april u 20h – Beogradsko dramsko pozorište”]

Dve večeri zaredom na programu je predstava koja se vraća na repertoar švajcarske kompanije Alias na zahtev publike Beogradskog festivala igre i njujorškog Linkoln centra. Rimejk naslova ,,Težina sunđera” nateraće vas na smeh do suza i otkriti jedan uvrnut svet čije slike nose i rado pozivaju u sećanje, dugo nakon zatvaranja zavese. Šostkovič i igrači koji preplivavaju scenu pod punom ronilačkom opremom u ritmu metronoma, sulude boje i izlomljeni koraci Đilijerma Botelja, brazilskog koreografa sa stalnom adresom u Ženevi. ,,Unatraške ispisana pravilima koja teraju igtrru našeg vremena od površnosti i daruju joj sadržaj” (Le Temps).

[/section] [section title=”17. april u 20h – Opera Madlenianum”]

MaggoDanza je baletska kompanija sa veoma dugom tradicijom. Direkciju firentinskog teatra Maggio Musicale i istoimenog najstarijeg festivala u Evropi, skoro je preuzeo Zubin Mehta, dok je rukovođenje baletom pripalo Frančesku Ventrilji. Njega smo kao igrača gledali sa Baletom Teatra milanske Skale, a zatim slušali o njegovim postavkama za balete teatara Boljšoj i Marijinski…MaggoDanza stiže sa novim čitanjem muzike Stravinskog, kultnim naslovima „Svadba” i „Posvećenje proleća”, posve mladim, a superiornim igračima i potpisom dvojice koreografa koji su trenutno među najpopularnijim u Evropi- Andonis Fonjadakis i Frančesko Ventrilja.

[/section] [section title=”18. april u 20h – Beogradsko dramsko pozorište”]
Vim Vandekejbus, flamenski igrač, koreograf i filmski stvaralac, čuven po scenskim produkcijama koje bombarduju čula eksplozivnom fizičkom energijom i glasnom muzikom, zajedno sa svojom trupom UltimaVez osvojio je kritiku i publiku svojim novim naslovom – Booty Looting, premijerno izvedenim na Bijenalu igre u Veneciji, septembra 2012. godine. Sa ovim komadom, koji se ,,bavi i fenomenom fotografije, kakva ubija sadašnjost i ledi prošlost”, i koja osim igrača, uključuje fotografa i muzičare, dolazi na Beogradski festival igre.

[/section] [section title=”19. april u 20h – Sava Centar”]

Studija zabave koreografa koji je pre dve godine oduševio beogradsku publiku, mladog Aleksandra Ekmana, donosi najbolju zabavu za kraj festivala, i vraća na scenu Centra Sava čuveni Kulberg balet. ,,To je predstava koju moraju pogledati i oni koji su redovna plesna publika, ali i oni koji nikada nisu gledali igru na sceni. I za sve će biti ludi i kao prvi put.” (New York Times)

[/section] [/sections]