Cvetkovic

SVETOZAR CVETKOVIĆ ZATVORIO FILMSKI FESTIVAL U TREBINJU

Velika povelja Leotara za najbolju ulogu makedonskoj glumici Izabeli Novotni 
Dodelom Velikih povelja Leotara i prikazivanjem filma “Ovuda će proći put”, u režiji Nine Ognjanović, sinoć je u Trebinju zatvoren 11. Festival evropskog i mediteranskog filma. 

Velike povelje Leotara po odluci žirija publike dodeljene su Izabeli Novotni za najbolju ulogu “Za minuciozno građenje jednostavnim sredstvima, kompleksne naslovne uloge u filmu “Obična Eli”, zatim Nikoli Lorencinu, za režiju filma “Grgur i Ljubica”, “Koji je temeljnim i hrabrim istraživačkim pristupom, temi dugo vremena skrivanoj od očiju javnosti, koristeći elemente izraza poetskog  dokumentarnog filma, ostavio emotivan utisak na publiku”. 

Velika povelja Leotara, za najbolji mediteranski film, dodeljena je grčkom filmu “Kualija”, grčkog reditelja Thanasisa Tatavlalisa, “koji suptilnim sredstvima oslikava erozivne odnose unutar porodice i mediteranske mikrosredine”.  

Laureat “Zlatnog platana” 2021 godine, glumac Svetozar Cvetković rekao je na zatvaranju ovogodišnjeg festivala, da je smisao festivala, između ostalog, i taj što publika u Trebinju ne bi mogla da pogleda neke filmove da nije ovog festivala.
“Za mene lično ovaj festival je jako vredan zato što po prvi put ove godine ulazi i kao koproducent jednog filma koji ćemo verujem završiti do sledećeg festivala i ovde napraviti njegovu premijeru. Film se zove “Ostrvo na dnu” radi se o priči vezanoj za događaj na Golom otoku, za koji scenario i režiju potpisuje Miša Radivojević- istakao je Cvetković.   

Gosti večeri, uz Svetozara Cvetkovića bili su i Branislava Stefanović kao glumica, muzički konsultat Dragana Jovanović i glumci Ninoslav Ćulum i Igor Filipović. 

“Ovaj film je debitantsko ostvarenje rediteljke Nine Ognjanović. U ekipi su osim nas koje vidite na sceni, bili i Jana Bjelica, izuzetna mlada glumica, Zlatan Vidović, Eva Ras i mnogi drugi. Ovo je ozbiljan ulazak u svet filma, kroz, između ostalog ovu Trebinjsku kapiju.” – rekla je pozorišni, video i audio reditelj, Branislava Stefanović.

Umetnički direktor festivala Peđa Milojević rekao je novinarima da je ove godine nastavljen trend dobrog programa, navodeći da je nađena prava mera i balans dokumentarnih, kratkih, igranih i dugometražnih filmova.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Gradskom upravom Trebinje, posetom publike festivalu, i naveo da je ovo dobra priprema za budućnost.

“Mislimo da se kroz saradnju sa još nekim gradovima, može napraviti neka vrsta razmene programa, odnosno živi program u isto vreme u prekograničnoj saradnji”, rekao je Milojević i izrazio zadovoljstvo što je festival izašao van okvira Trebinja, jer je promocija filma “Oluja” priređena u Ljubinju. 

Tokom šest festivalskih noći, prikazano je preko 30 dugometražnih, igranih i dokumentarnih filmova, iz više od 15 zemalja. Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine,Makedonije, Francuske, Austrije, Nemačke, Španije,Crne gore, Luksemburga. 

Organizaciju festivala pomogli su Audio-vizuelni centar Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Grad Trebinje.