FF2

Poznati pobednici ovogodišnjeg izdanja industrijskog programa FEST FORWARD


Okončano je ovogodišnje izdanje industrijskog programa  FEST FORWARD i žiriji su obelodanili svoj izbor najboljih u obe kategorije – međunarodnoj i nacionalnoj.

Žiri, koji su činili Ahmet Boyacioglu, Roshanak Behesht Nedjad i Dana Budisavljević, je kao najbolje predstavljen u ponudi nacionalne selekcije, odabrao projekat filma Kelti, u režiji Milice Tomović i u produkciji kuće EED Productions. Osim toga, specijalno priznanje je poneo projekat koji se bavi stvarnošću koja u mnogim zemljama nije dovoljno zastupljena, a to je projekat filma Kristina, u režiji Nikole Spasića i u produkciji kuće REZON. 

Kada je reč o pobedničkom projektu, ovaj žiri je naglasio da želi da podrži priču iz ženske perspektive o disfunkcionalnoj savremenoj porodici. To je, naveo je takođe žiri, ludački projekat ludih producenata i rediteljke, pošto počinju snimanje i pre nego što su zatvorili finansijsku strukturu projekta. Žiri, stoga, sve najbolje želi projektu filma Kelti

Žiri, koji su činili Lauara Briand, Satu Elo i Alexia Muinos Riz, u  međunarodnom odeljku programa, u segmentu Women in Film(Žene na filmu)  kao najbolje predstavljen projekat proglasio je projekat filma Aurora’s Sunrise,koji će režirati Inna Sahakyan i koji producira Bars Media Documentary Film Studio.

U obrazloženju je istaknuto je da žiri odaje priznanje bogatstvu i potencijalu ovom prilikom svih predstavljenih projekata. Što se pobedničkog projekta tiče, žiri ga je izdvojio jer se rediteljka ovde bavi najbolnijim od svih tema, genocidom, ali ipak iznalazi način da filmom predoči preživelu, holivudsku zvezdu i ženu koja je odbila da bude svedena na žrtvu ili objekat. Pohvalno je i to što, baveći se tako delikatnom temom, ona je transformiše u film sa snažnom poetskom vizijom i raznovrsnim sinematskim jezikom. 

Nagrade su i iznosu od po 4.000 evra, sponzor nagrade u Nacionalnoj selekcijije je Filmski centar Srbije (FCS), dok nagradu u međunarodnoj konkurenciji  zajedno sponzorišu FCS i  mreža EWA (Evropska mreža  žena u audiovizuelnom sektoru – European’s Women Audiovisual Network).