HELLLO I AM DAVID 01

Prvi od 7 Veličanstvenih dokumentaraca

Film o nekadašnjem vunderkindu, a danas svetski poznatom pijansiti, koji je svoju karijeru nastavio uprkos nervnom slomu, “Hello ! am David”- Putovanje sa Dejvidom Helfgotom prikazan je sinoć u Sava Centru, na svečanom otvaranju Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma 7Veličanstvenih.

Nemačka rediteljka Kozima Lange uradila je prvi dokumentarni film o vrhunskom pijanisti australijskog porekla Dejvidu Helfgotu, koji je osim po svojoj virtuoznosti, poznat i po veoma neobičnom ponašanju, van svih ustaljenih normi.

unspecified 2
Rođena je u Hamburgu, u Nemačkoj, 1976. godine. Bila je član dečjeg hora Hamburške državne opere i proputovala je svet još kao dete. Njen rediteljski prvenac je dokumentarni film „Hamame” (“Chamamé”) o argentinskim muzičarima koji je odlično primljen na internacionalnim festivalima i u bioskopima.

Njegov pogled na svet je mudar, on je pravi šezdesetopetogodišnjak, ali u svakodnevnom životu njegovo ponašanje je ravno petogodišnjaku. Pun je ljubavi i optimizma, i to nesebično širi i drugima, što ga, uprkos čudnim manirima, čini prihvaćenim u krugovima kolega muzičara i u svojoj okolini. Ovaj film govori i o Dejvidovom odnosu sa suprugom, astrologom Gilian, koja je, iako ponekad umorna od svega, uvek puna razumevanja i ljubavi prema njemu.

HELLLO I AM DAVID 02
Holivudski film “Sjaj”približio je publici priču o životu pijaniste Dejvida Helfgota, i doneo mu svetsku slavu. “Hello I am David” je prvi dokumentarac o jedinstvenom pijanisti.

Autorka filma Lange nije prisustvovala beogradskoj projekciji filma, jer uskoro očekuje bebu. Međutim, tradicionalno, pred punom salom Sava Centar uvodnu reč filmu dali su festivalski selektor Danac Tue Stin Miler i direktor 7Veličanstvenih Zoran Popović. Gospodin Popović, zajedno sa svojom suprugom Svetlanom, nedavno je postao prvi dobitnik nagrade “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

13. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma je postao tinejdžer, kako je to simpatično napomenuo selektor Tue Stin Miler, i ponovo nam doneo izuzetna ostvarenja ovog žanra. Dokumentarac je bez sumnje bioskopski film, što potvrđuje zavidno interesovanje publike, fantastičan program i preko deceniju dugo postojanje manifestacije 7Veličanstvenih.

Festival će trajati do 7. februara, a večeras će biti prikazan još jedan nemački film Austrelitz, u formi crno-belog filma sa malo reči, jednog od trenutno najznačajnijih evropskih autora, Belorusa Sergeja Loznice.

IMG 20170201 201108
Na svečanom otvaranju, 1. februara. Foto: Vladimir Jevrić