fsff

Osmi Festival srpskog filma fantastike

Osmo izdanje Festivala srpskog filma fantastike (FSFF) biće održano u Domu omladine Beograda od 16. do 19. oktobra, u organizaciji udruženja Mladi kadrovi iz Beograda. OTKAZANA ZOMBI ŠETNJA!

Saopštenje Uprave Festivala srpskog filma fantastike povodom otkazivanja Zombi šetnje, najavljene za 18. oktobar 2014. godine.

„Uzeli smo u obzir sve od održavanja derbija, preko administrativno-tehničkih prepreka pa do loših vremenskih prilika najavljenih za subotu i u skladu sa svim navedenim odlučili smo da šetnju odložimo za neki drugi datum.
U trenutku nastajanja ovog problema (danas oko 12 časova) sa naše strane učinjeno je sve kako bi se rešio problem, ali nismo uspeli da nađemo bolje rešenje.“

U takmičarskim i off programima biće prikazano pedesetak filmova iz Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, SAD, Kanade, Brazila, Rusije, Italije, Španije, Irske i Norveške, a 31 ostvarenje iz Srbije i zemalja bivše Jugoslavije nadmetaće se za festivalske nagrade Koskar i Piramida.

U domaćoj takmičarskoj selekciji, za glavnu nagradu Koskar nadmetaće se 20 filmova, i to u kategorijama: najbolji film, najbolja filmska priča, najbolji vizuelni efekti, specijalno dostignuće i najbolji film po oceni publike. Za Koskara za najbolji film sa područja bivše Jugoslavije, bez Srbije, nadmetaće se sedam filmova.

O dobitnicima Koskara odlučivaće žiri u sastavu: Dejan Nikolaj Kraljačić, scenarista i režiser (Kanada-Srbija), Milan Todorović, producent i režiser (Srbija) i Aleksa Gajić, strip-crtač i animator (Srbija).

Za nagradu Piramida, na osnovu festivalskog konkursa za tzv „found footage filmove”, nadmetaće se četiri filma.

U off-selekciji Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike, kojom FSFF tradicionalno ukazuje na zaboravljene ili malo poznate filmove, biće prikazana dva kratka igrana ostvarenja scenariste i režisera Dejana Nikolaja Kraljačića: Knjiga uspomena (1996) i Proba (1997).

U holu ispred Velike dvorane Doma omladine moći će da se pogledaju skultpure Arpada Slancika i scenografski radovi Stevana Aleksića.

Prateći program je, kao i prošle godine, Šetnja zombija koja će biti upriličena poslednjeg festivalskog dana, 19. oktobra, i tada će se oko 200 dobrovoljaca, koje će u zombije maskirati domaći majstori za specijalne efekte, prošetati od Trga Republike preko Terazija i Trga Nikole Pašića do Doma omladine Beograda. Šetnja ima humanitarni karakter, pošto će se na njoj skupljati sredstva za Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici.