Filmski ciklus Ženski ugao

Filmski ciklus Ženski ugao počeće 10. marta, u 18h, u Domu omladine Beograda, u sali Amerikana. Ciklus organizuje  Institut Servantes, zajedno sa Domom omladine Beograda, Delegacijom Evropske unije u Srbiji i EU info centrom.

Prikazivanje najznačajnijih filmova španskih autorki je sastavni deo redovnog programa Instituta Servantes i odraz je želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske fimske produkcije. Iz tog razloga, ovaj program obuhvata dva igrana filma i dva naslova koji istražuju izražajne mogućnosti dokumentarnog filma.

Ciklus filma obuhvata četiri savremena ostvarenja španskih rediteljki. Po dva filma će se emitovati 10. i 12. marta, u 18:00h i 20:00h. Svi filmovi su titlovani na srpski jezik, a ulaz je besplatan.

Program „Ženski ugao“ predstavlja četiri ostvarenja koja oslikavaju raznovrsnost stvaralaštva španskih rediteljki. Obuhvata dva igrana filma (Grasija Kereheta i Patrisija Fereira) i dva dokumentarna (Neus Baljus i Pilar Peres Solano). Prva dva su ostvarenja već proslavljenih rediteljki koje se poigravaju dvema temama koje pozivaju na razmišljanje o svetu adolescenata i njihovim teškoćama pri socijalizaciji. Grasija Kereheta, u filmu „Petnaest godina i jedan dan“ govori o tinejdžeru kojeg majka šalje da živi sa dedom, kako bi ga izvukla iz njegovog okruženja i ponudila mu dedu kao uzora. Sa druge strane, Patrisija Fereira u svom filmu „Divlja deca“, ulazi u svet troje mladih i u njihovo školsko okruženje, u kojem se reflektuju njihovi problemi u prilagođavanju na zahteve nastave, ali i na poteškoće u odnosu sa roditeljima.

Drugu grupu čine dva naslova koji su pravi primeri pluraliteta u trenutnoj produkciji dokumentarnih ostvarenja u Španiji. Sa istorijskim dokumentarnim filmom „Učiteljice iz doba španske Republike“, Pilar Lopes Solano oživljava trud koji su, zarad obrazovanja i obnove, uložile mlade učiteljice u ovom periodu, u cilju unapređenja i modernizacije države koja se teško budila iz dubokog sna zaostalosti i širom rasprostranjene nepismenosti. Na kraju, „Pošast“ rediteljke Neus Baljus, predstavlja očigledan kreativni pečat, nazvan „ne-igranim“ filmom kroz isprepletane priče različitih, svakodnevnih likova, koji, na kraju, formiraju realan portret našeg savremenog društva.