Mamula, srpski horor na engleskom jeziku

Kreatori horora “Zona mrtvih”, koji je prikazivan širom sveta, počinju snimanje novog filma “Mamula” – o krvoločnoj Sireni, 20. septembra u Crnoj Gori. Tim povodom, održana je i prva konferencija za novinare u bioskopu Tuckwood Cineplex.

Horor “Mamula”, reditelja Milana Todorovića, je film čije snimanje uskoro počinje na crnogorskom primorju (opština Herceg Novi).

“Ovo je priča o dvema američkim turistkinjama koje dolaze u Crnu Goru da posete svog starog prijatelja (glumi ga Slobodan Stefanović). Iako ih on odgovara od posete ostrvu Mamula, o kome kruže strašne priče, lik koga tumači Dragan Mićanović ih, ipak, ubedi da odu tamo. Kada odu tamo, nailaze na Sirenu (igra je manekenka Zorana Kostić), koja ih sve krvoločno pobije”, o radnji filma Mamula, govori reditelj Milan Todorović.

Scenario su pisali Marko Backović, Milan Konjević i Barry Keating.

Zanimljivo je da će ovaj film biti na engleskom jeziku, a u njemu će igrati domaći i strani glumci.

U filmu glume Dragan Mićanović, Slobodan Stefanović, Miodrag Miki Krstović, Sofija Rajović, Jelena Rakočević, Zorana Kostić Obradović i Janko Cekić.

Glumac Dragan Mićanović, kome je ovo prvi put da igra u horor filmu, o početku snimanja filma “Mamula”, kaže: “Voilm da eksperimentišem. Volim izazove. Ove će za mene biti jedan pravi filmski izazov, kada je u pitanju uloga na engleskom jeziku. Strani partneri nam dolaze.”

Od stranih glumaca, to su ponzati italijanski glumac, svetska zvezda, Franco Nero, zatim Kristina Klebe (Zona mrtvih, CSI, Criminal minds) i Natalie Burn (In the name of the King 2).

Ovaj nesvakidašnji koncept snimanja filmova u domaćoj kinematografiji producent Marko Jocić naziva pilot projektom: “Iskreno se nadam da je ovo jedan početak i da će i drugi producenti u Srbiji raditi filmove na engleskom jeziku, koji su žanrovski jasno određeni i kojima je cilj da imaju svetsku distribuciju. Pored ovoga, neki naš sekundarni cilj je da radimo i servisne produkcije za producente i agente prodaje iz inostranstva.”

O važnosti snimanja žanrovskih filmova, reditelj Milan Todorović kaže: “Horor filmovi žanrovski imaju brojnu i najverniju publiku širom sveta. Mislim da je to jedan od puteva kako da se prevaziđu problemi u domaćoj kinematografiji.”

Producent Marko Jocić i reditelj Milan Todorović zajedno su radili i na filmu Zona mrtvih, čiji trejler je imao preko 10 miliona pregleda na YouTube-u, a koji je prikazan na 30 filmski festivala.

U njihovom novom horor filmu “Mamula” biće zastupljeni etno momenti, ali i svetski poznati mitovi. Horor priča će biti ispričana više nagoveštajima, nego eksplicitnim scenama, s tim što će tokom nastanka filma biti testirane nove tehnologije. Na primer, za izgled Sirene biće upotrebljena maska i kompjuterski efekti. Masku će raditi Miroslav Lakobrija. Napetu horor muziku pisaće Nikola Jeremić.

Producenti filma su Viktorija film, PRVA Televizija, Jerry Catering, Media Plus i Digital Kraft.