Mart, mesec frankofonije

Frankofonija 2013

Frankofonija, koja se tradicionalno održava u martu, počela je sinoćnim koncertom pijansite Bojana Z u Sava centru. Tokom narednih, martovskih dana, očekuje nas četrdesetak filmskih projekcija, pet koncerata, tri izložbe, osam takmičenja i četiri predavanja, i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kladovu…

Mesec frankofonije obeležava se u celom svetu, uključujući i našu zemlju. Srbija se kao posmatrač priključila Međunarodnoj organizacij frankofonije, koja ima 77 zemalja članica, još 2006. godine. Francuski jezik govori 220 miliona ljudi u svetu, a mesec frankofonije programski je zamišljen tako da privlači interesovanje i onih ljubitelja kulture koji ovaj jezik ne govore.

Ambasador Švajcarske u Beogradu Žan Danijel Ruh, povodom frankofonije, na konferenciji za novinare, rekao je: «Frankofonija je izraz neverovatne kulturne raznolikosti, jer se ovaj jezik govori svaki dan na svim kontinentima. Obično kad se pomisli na frankofoniju misli se samo na Francusku. Međutim, francuski jezik se koristi i govori svaki dan u različitim kulturnim sredinama, kao što su to Afrika, arapski svet, Kanada i razni delovi Evrope.» Pored gospodina Žana Danijela Ruha, o frankofoniji i njenim programskim celinama govorili su i ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio,  direktor Francuskog instituta Žan-Lik Goester i direktor Doma omladine Beograda Milan Lučić, na konferenciji za novinare održanoj danas, 6. marta u Francuskom institutu.

Tu raznolikost frankofone kulture odlično ilustruje Festival frankofonog filma, koji se održava od 6. do 10. marta u Domu omladine Beograda i bioskopu Fontana. Festival će otvoriti reditelj Goran Marković, večeras, 6. marta u 19h u Domu omladine Beograda. Na programu su filmovi alžirske, belgijske, egipatske, francuske, kanadske, srpske i švajcarske produkcije «Frankofona kultura čini jedan dobar deo programa u Domu omladine. Naš bioskop je imao oko 710 projekcija prošle godine, od kojih su veliki deo bili filmovi koji dolaze iz Francuske ili frankofonih zemalja.» rekao je direktor Doma omladine Beograda Milan Lučić, povodom Festivala frankofonog filma koji se u DOB-u održava po treći put.

Filmovi iz Ciklusa komedije biće prikazani i u Nišu i Novom Sadu, u okviruFrancuskog filmskog karavana, koji će trajati od 8. do 10. marta.

Mladi talenti koji uče francuski jezik takmičiće se u izvođenju jedne francuske pesme po svom izboru na 10. Takmičenju za frankofonu pesmu. Takmičenje je održano u Kladovu i Nišu, ali će biti održano i u Novom Sadu (9. marta), Beogradu (13. marta) i još jednom u Nišu (30. marta), gde će biti održano finale.

U toku je i takmičenje za foto amatere, koje će trajati od 10. do 20. marta. Takođe, i ove godine biće održan Frankofoni diktat, 12. marta u Beogradu i Nišu.

Muzičko-literarni koncert «Čitajući iz velike francuske knjige» biće održan 18. marta u Pozorištu na Terazijama, a u organizaciji Društva prijatelja Francuske.

Izložba „Sava Šumanović i tajna pod Kupolom” održava se od 14. marta do 20. maja u Galeriji Matice srpske Novi Sad. Na izložbi će, između ostalog,  biti prikazane originalne Šumanovićeve skice za oslikavanje stubova restorana La Kupol, mesta gde su se nekada u Parizu skupljali umetnici.

Više o frankofoniji možete pogledati na sajtu Francuskog instituta.