SR poster

Besplatan koncert benda Samostalni referenti

Najdugovečniji beogradski ska-pank bend “Samostalni referenti” proslaviće 25. januara18 godina postojanja i to besplatnim koncertom u sali Amerikana beogradskog Doma omladine od 21h. Gosti su Nek’ svira ko ‘oće i Skadrilla. Besplatne propusnice će moći da se preuzmu na ulazu u salu Amerikana sat pre početka koncerta.

Od okupljanja Samostalnih Referenata 1996. godine do danas, energične svirke ovog osmočlanog sastava redovno privlače brojne fanove njihovog muzičkog izraza i ljubitelje neumornog “skankovanja”. Zvuk Samostalnih Referenata predstavlja autentičnu, plesnu mešavinu ska i pank muzike, pojačanu violinom i harmonikom, instrumentima koji nisu uobičajena pojava u navedenim muzičkim pravcima. Svoj zvuk nazivaju: Belgrade Turbo Ska.

Pesme Referenata prvi put su zabeležene na demo snimku iz 1999. godine, čija im je atraktivnost nakratko otvorila vrata studija jedne od izdavačkih kuća, ali je čitava stvar propala, i to samo nekoliko dana pred početak snimanja albuma. Razlog su bili njihovi, po oceni izdavača, suviše opasni tekstovi za to ludo vreme u Srbiji. Uprkos tome, Samostalni Referenti objavljuju spotove za pesme “Ne razumeju”, “Rocksteady”, “Ludilo” i “Toreador” i koncertno bivaju sve aktivniji.

Samostalni Referenti su svirali sa grupama Elvis Jackson, Bluekilla, Manu Chao…, nastupali su na festivalima po Srbiji i regionu: Skaville, Beer Fest, Exit festival, a unazad nekoliko godina redovno održavaju koncerte i u susednim zemljama: Hrvatskoj, BiH i Sloveniji. Svirali su i nekoliko koncerata u Slovačkoj.