pff plakat lendskape rad manji 2 postprod

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici. Jubilej će biti obeležen nizom programa, uključujući selekciju Palićki pobednici, monografiju povodom 20 godina Festivala, izložbe, debate… i, naravno, najviše gostiju do sada iz cele Evrope.

Proslava jubileja, 20 godina od osnivanja Festivala, proći će bez velike pompe i ceremonija, ali uz obogaćeni program i prikazivanje 100 filmova u 11 festivalskih selekcija. Na Festivalu će se odigrati i debatni i tribinski program na teme o dometima srpske kinematografije u 2013, ekoloških i zdravstvenih posledica NATO bombardovanja Srbije, kao i naučni skup „Evropa i Hrišćanstvo“. Povodom 20 godina festivala biće objavljena monografija „Slobodni ljudi“ o dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, koju priprema novinar i filmski kritičar iz Beograda Nebojša Popović.

Pored programa, glavna tema konferencije za novinare povodom predstojećeg 20. Festivala evropskog filma Palić bila su novčana sredstva koje je Ministarstvo kulture Republike Srbije dodelilo Festivalu, a koja su osam puta manja u odnosu na ranije godine, navodi se u saopštenju press službe Festivala evropskog filma Palić. Na konferenciji za medije, koja je danas održana u prostorijama nove zgrade Jugoslovenske kinoteke, govorili su direktor festivala Radoslav Zelenović, direktor Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta Festivala) Blažo Perović, predsednik Saveta festivala Branislav Lečić i programski direktor Miroslav Mogorović.

„Prvi put u 20 godina ni jedan film neće biti prikazan na 35 milimetarskoj traci. Festival mora da se prilagodi novim tehnološkim uslovima i obezbedi najmoderniju opremu, što je takođe dodatni trošak. Mali je broj filmova koji je ugovoren sa regularnim distributerima. Uglavnom su to dogovori koji su direktno napravljeni i ugovorene obaveze moraće da se ispoštuju. Ovakav festival se planira deset meseci, a ne mesec dana unapred. Ove godine je pozvano čak 150 gostiju i bilo bi neozbiljno i neodgovorno da se sada taj broj zvanica redukuje. Svi smo mi deklarativno za Evropu, a ispada da ova manifestacija koja postoji 20 godina i koja se odnosi na evropski film mora da se reducira umesto da se unapređuje“, rekao je Zelenović.

Predsednik Saveta Festivala Branislav Lečić konstatovao je da su „ljudi koji organizuju Palićki festival mađioničari s obzirom na to sa kolikim budžetom raspolažu“.

Programski direktor Festivala Miroslav Mogorović najavio je da će nagradu Aleksandar Lifka ove godine dobiti ruski režiser Nikita Mihalkov i jedan od najvećih srpskih filmskih stvaralaca Emir Kusturica, kao i da su obojica potvrdili svoj dolazak na Palić. On je dodao i to da će festival otvoriti film Kongres, ostvarenje Arija Folmana, kao i da će konačan program biti poznat u narednih deset dana. Mogorović je istakao, odgovarajući na pitanje novinara, da programska selekcija Novi turski film nije izabrana zbog sve veće popularnosti serija iz te zemlje već da bi se „srpskoj publici pokazalo da turska kinematografija nisu samo sapunice“. On je nagovestio i da se na festivalu može očekivati premijera jednog domaćeg filma, a da za sada jedino može da kaže da će posetioci sigurno videti novo ostvarenje Srdana Golubovića Krugovi.