Plakat total final

Filmski festival Istok-Zapad

Drugi festival evropskog filma  Istok-Zapad (EAST-WEST), biće održan od 19-23. juna u Art bioskopu Museumu u Beogradu (Etnografski muzej u Beogradu, Uzun Mirkova 2). Tokom pet festivalskih dana biće prikazano po tri filma dnevno (od 18 h, 20h, 22 h) raspoređenih u tri programske celine.

Festival i ove godine otvara muzički dokumentarac (rock-u-mentarac) ROCK MAŠINA, austrijskog reditelja Andreasa Štajnkoglera.

Koncept festivala, uspešno ustanovljen još prošle godine: da ovo nije festival „umetnosti radi umetnosti“, već festival koji pokreće odrđene teme koje podjednako tište i Istok i Zapad, i ovoga puta rezultiraće preventivnom društvenom kampanjom u vezi sa temom u fokusu. Ove godine tema u fokusu je: Trgovina decom, vršnjačko nasilje i otuđenje porodice. Poslednjeg festivalskog dana ponovo biće upriličena tribina na temu u fokusu.

U okviru programa Tranzicije, pored žanrovskih filmova biće prikazani i društveno kritički filmovi koji se bave korupcijom, političkim mahinacijama i stadanjem nedužnih ljudi pod udarom krize – sve dovoljno prepoznatljivo i u našoj stvarnosti.

Pored filmova u glavnom programu, u okviru Filmsko-televizijskog marketa biće prikazano još 25 filmova. Cilj ovog marketa je apel za većim prisustvom evropskih filmova na domaćim TV kanalima.

Programske celine Festivala:

– 18,00 h Leteći cirkus Evrope (evropska komedija i porodični film)

– 20,00 h Raskršća (nagrađivani filmovi sa temom u fokusu)

– 22,00 h Tranzicije (tema u fokusu 2 i evropski žanrovski film).

Organizatori festivala su Centar za multimedijalnu umetnost i komunikaciju TANGRAM i Alpe Adria Culture Network u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu.