fbpx

8. Green Festival u Domu omladine

Sinoć je u Domu omladine otvoren osmi po redu Međunarodni festival zelene kulture –„Green Fest“. Ovaj beogradski festival jedinstveni je događaj koji povezuje ekološke i kulturne aktivnosti kroz projekcije filmova, radionice, predavanja, debate i izložbe., spajajući ljude raznih profesija i godišta.

U okviru ovog izdanja festivala biće prikazano osam najznačajnijih dugometražnih filmova koji su obeležili ovu i prethodnu godinu, od čega će šest imati premijeru u Srbiji, kao i najboljih 65 filmova kratkog i srednjeg  metra.

Posetioci će moći da uživaju u velikom broju izlagačkih postavki, mladih i afirmisanih autora iz zemlje i inostranstva. Biće održano i 20 radionica namenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola.

Prva filmska projekcija održana je sinoć u 18 časova, kada je prikazan film koji je prošle godine postigao veliku popularnost – „Pre poplave“. U filmu nas Leonardo Di Kaprio vodi na ekspedicije preko pet kontinenata, istražujući o klimatskim promenama i vodeći razgovore sa mnogim političarima i naučnicima o ovom gorećem problemu.

Nakon projekcije filma, usledila je modna revija GREEN FASHION mladih dizajnera Milice Marinković i Jane Petrović, kao i studenata Fakulteta za modu iz Slovenije. Emitovan je i film „U poteri za koralom“ reditelja Džefa Orlovskog, koji obiluje akcijom. Film je osvojio brojne nagrade na festivalima širom sveta, od kojih je najznačajnija nagrada publike na Sandens filmskom festivalu. Dodeljene su i nagrade u takmičarskom konkursku najboljeg srednjeg i kratkog metra filma.

Međunarodni festival zelene kulture –„Green Fest“ trajaće od 14. do 17. novembra, u Domu omladine.

More Stories
Kolekcija 3: susret sa umetnicima