DSC09532

Zvezdara teatar: Ljubav u Savamali

“Ljubav u Savamali” govori o nama i našoj kući na putu, o novoj predstavi, u Zvezdara teatru, kaže reditelj Darijan Mihajlović. Nastala je po komadu pisca Ivana M. Lalića, i prikazuje ljubav devojke iz blokova i momka migranta. Biće premijerno izvedena 16. novembra u 19:30h, na sceni Danilo Bata Stojković. U predstavi igraju Feđa Stojanović, Elizabeta Đorevska, Mina Sovtič, Branko Vidaković, Milan Vasić, Lena Bogdanović i Nikola Šurbanović.

“Pokazalo se da naša publika voli i poštuje priče koje se događaju oko njih i o njima. Lalić je imao svoju praizvedbu u ovom pozorištu pre 20 godina, a njegova nova priča je veoma bitna za današnjicu u Srbiji i u svetu. To je ljubavna priča o devojci iz beogradskog solitera i o migrantu, mladiću iz Avganistana, sinu lekara u nekadašnjoj Jugoslaviji, i o njihovoj nemogućnosti da ostvare tu svoju ljubav. Za razliku od Rome i Julije ovaj komad se završava srećno,” u obraćanju novinarima povodom premijere predstave Ljubav u Savamali, pojasnio je Dušan Kovačević.

Trenutno imamo oko 4000 migranata, kako su to naveli domaćini konferencije za novinare u Zvezdara teatru, održanoj danas, povodom novog komada. Oni su, takođe, podsetili da je sličnih priča na našim prostorima bilo i devedesetih godina,  da se ona trenutno dešava u našem komšiluku i da će se događati još dugo vremena, samo štoje sada reč o udaljenijim zemljama.

“Mislim da smo se poneli izuzetno prema ovim ljudima. Mi kao narod smo pokazali da smo nešto i naučili o sebi. Mi smo se seljakali. Nas su terali. I, onda kada je došao trenutak da nekom u našoj kući na putu pružimo ruku, to smo i učinili,” o migracijama i inspiraciji za rad na ovoj predstavi, kaže njen reditelj Darijan Mihajlović.

Pisac komada Ivan M. Lalić ističe da u životu nije napisao ništa istinitije, i da je to, pre svega, priča o odnosu prema bližnjem svom: “Utemeljena je na realnom životu. Ponosan sam na svoj grad i svoju zemlju, jer je u odnosu na druge zemlje, ispala mnogo veća Evropa po svojoj gostoljubljivosti i civilizovanosti. Dođite na predstavu, vidite, plačite i smejte se!”

Ovu melodramu sa puno humora, kako ju je okarakterisao glumac Feđa Stojanović, možete da pogledate i u repriznim terminima 21. i 30. novembar.