zatvoreni slucajevi

Zatvoreni slučajevi

Kriminalistički film “Zatvoreni slučajevi” (The Keeper of Lost Causes), koji je premijerno videla publika na FEST-u 2014, prikazuje se u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Snimljen prema istoimenoj knjizi vrhunskog pisca trilera Jusija Adlera Olsena, film prati policijskog inspektora Karla Morka koji je posle pucnjave u kojoj su nastradala dvojica njegovih kolega prebačen u prašnjavo podrumsko odeljenje u kome se istražuju stari, odbačeni i zaboravljeni slučajevi. S njim je i kolega Asad. Iako im je naređeno da sortiraju i arhiviraju slučajeve, zahvaljujući Karlovoj tvrdoglavosti, njih dvojica počinju da istražuju slučaj Merete Lingard, političarke koja je pet godina ranije nestala s trajekta. Jedini svedok događaja bio je njen brat, momak oštećene psihe, koji je jedva preživeo to putovanje. Slučaj je zatvoren kao samoubistvo. Ne verujući u ovakvo objašnjenje, Karl i Asad kreću na put u kome će otkriti izopačenosti koje se kriju ispod površine skandinavske svakodnevice.

Film je režirao Mikel Norgard (Mikkel Nørgaard), široj publici poznat po radu na televizijskim serijama, između ostalih, na nagrađivanoj političkoj drami „Borgen“ (2010-2011) i popularnom sitkomu „Clown“ (2005-2009). Prvi igrani film “Clown” (2010), zasnovan na pomenutom sitkomu je postigao veliki uspeh na bioskopskim blagajnama u Danskoj postavši najgledaniji danski film svih vremena. “Zatvoreni slučajevi” je njegov drugi igrani film.

Film će se u Dvorani kulturnog centra Beograda prikazivati do 16. jula u terminu od 19.00.