FOTO Transcom 2

Da li zaposlena mama mora da bude i mađioničarka?

Slatko i obećavajuće devojaštvo hrani nas optimizmom i željom, što našom što naših bližnjih, da od života tražim i dobijemo sve. Dobru školu, dobar posao, stabilan brak i decu, i to baš po jasnom redosledu.

Međutim, stvaran svet nas vrlo brzo nauči da je svakodnevnica odrasle žene nešto sasvim drugačije od one iz „recepta za srećan i uspešan život kao iz bajke“, koji bi trebalo da sledimo. Život je mnogo manje bajka a više kompromis!

Za ispunjenje svih želja, ciljeva i očekivanja okoline, trebalo bi da, pri ulasku u ozbiljnu životnu ulogu, kao što je to u ovom slučaju, materinstvo, ceremonijalno dobijamo čarobni štapić. Situacija u kojoj se nalazi zaposlena mama, nekada bi mogla da bude rešena samo uz pomoć magije. Izazovi i odluke sa kojima se majke susreću, su mnogo ozbiljnije i teže nego što bi se moglo i zamisliti, a kao takve jasno određuju ženinu sudbinu i sreću.

Ovo su samo neka od pitanja koja brinu mlade žene, majke:

Da li da sledim svoje snove? Da li da se posvetim isključivo karijeri? Da li da se posvetim samo porodici? Da li mogu i jedno i drugo? Da li ću moći da zaradim za hleb nasušni? Da li ću deci nedostajati? Da li ću imati vremena za romantične trenutke sa svojim mužem? Da li ću uspeti da obezbedim zdrave obroke? Da li je u redu da molim roditelje za pomoć? Da li je vrtić rešenje? Da li ću uspeti da nađem posao? Da li da pokrenem svoj posao? Da li ću uspeti da zadržim posao? Da li ću… Da li… da li… da li…

Dilema je dosta, a podrška ih vrlo često ne prati. Kako onda da jedna zaposlena majka pomiri tu dualnost koju sama oseća i ono što se od nje društvo očekuje. Da radi i zaradi, da skuva, spremi, pruži ljubav i nežnost, da vaspitava a da sačuva zdravo telo i zdrav duh.

Kako je danas moguće ostvariti materinstvo i karijeru na što manje opterećujući način, uz podršku ne samo partnera i roditelja, već i u radnom okruženju? Odgovor na to pitanje pokušali smo da pronađemo u razgovoru sa dvema mladim mama koje su uspele da nađu odgovarajući model funkcionisanja posao-porodica, a koji je možda i za još neke od majki moguća opcija.

U pitanju je fleksibilno radno vreme jednog programa nazvanog „working mom“ (zaposlena mama), a koji je aktuelan u kompaniji za koju one trenutno rade.  O tome smo saznali nešto više u razgovoru sa damama nakon tribine „Uz podršku, mame mogu sve!ˮ, nedavno održane u Delfi knjižari u SKC-u. 

„Hvala Bogu, sve ovo me je zadesilo kad sve mogu odjednom!“

Samohrana majka Teodora Jovković (21) rodom je iz Čačka, a već neko vreme živi sa svojom dvogodišnjom ćerkom u Beogradu, gde i radi. Ona se oslanja na pomoć svoje bake, kako kaže, kad zagusti, ali i na fleksibilnost radnog vremena, koja joj dozvoljava da ima prostora za sve ono što kao majka želi da pruži svom detetu.

„Imam mnogo više vremena da uskladim sa ćerkicom, jer mogu da biram radno vreme i dan koji mi kako odgovara. Doduše, istina je da ne bih mogla ja sve sama da uskladim i posao i vrtić, već imam pomoć moje bake. Ona je uvek tu kad mi zatreba,“ kaže Jovana koja je zaposlena kao agent u „call centru“ u firmi Transcom u Beogradu, gde je na programu „working mom“ (zaposlena mama).

Kao sveža mama, pre dve godine, Jovkovićeva je pokušala da studira, ali nije naišla na razumevanje kod profesora i studentske službe za svoju situaciju, pa je ubrzo odustala. Danas, kada zarađuje i ima mogućnost da bira smene i radne sate, dobila je vetar u leđa, i želju da napreduje i akademski i u poslu:

„Sad upisujem Beogradsku poslovnu školu, smer Menadžment u poslovanju. Motivisana sam za taj smer, jer bih volela da ostanem u sadašnjoj firmi, da napredujem. Ukoliko mi se, pak otvore neke druge mogućnosti, pokušaću da budem preduzetnik. Čisto iz nekih svojih ambicija, jer sam odrasla u preduzetničkoj porodici. Tako da bih volela da i ja na taj način organizujem svoje vreme u buduće.“

Teodora Jovković (21) trenutno konkuriše za poziciju vođe tima kod svog trenutnog poslodavca. Povodom svog zahtevnog plana za budućnost, ali i velikog elana i energije koje nosi u sebi, uz osmeh zaključuje:

„Hvala Bogu, sve ovo me je zadesilo kad i sve mogu odjednom!“

FOTO Transcom
Teodora Jovković (21) i Dijana Janjić (29), foto: promo

„Veoma je začuđujeće biti u okruženju gde te svi razumeju, jer si mama.“

Filolog i mama Dijana Janjić (29) ima sina od 14 meseci u vrtiću, i muža koji na poslu provodi dosta sati, sa kojima živi u Borči. Pomoć oko deteta ponekad zatraži od devera, jer nije u prilici da koristi „baka servis“. Kako se u životu jedan lep događaj nadovezuje na drugi, tako je i Dijana već nakon prvih 6 meseci od kada se zaposlila ostala u drugom stanju.

„Iskreno, nisam bila sigurna da ću se vratiti nakon porodiljskog, jer kruže priče, da mnogi privatnici ne vraćaju zaposlene. Ja sam se javila samo malo pred istek, i oni su me zvali da potpišem novi ugovor, bez peripetija. Odmah sam se prijavila na „working mom“ program, što mi puno znači. Nisam izabrala opciju da radim par sati, već da radim puno radno vreme, ali zato mogu da biram smenu koja mi odgovara.“ Janjićka je profesor nemačkog jezika a radi kao agent u „call centru“ za klijneta DHL, u kompaniji Transcom.

„Skandinavska poslovica kaže – kad je mama srećna svi su zadovoljni,“ rečenica koju je prilikom tribine “Uz podršku, mame mogu sve”, izgovorila aktivistkinja i direktorka Centra za mame Jovana Ružičić, možda je i najbolji zaključak svake priče na temu majčinstva i porodice, bilo da je majka zaposlena ili provodi svoje vreme sa detetom kod kuće. Trebalo bi da uvek imamo na umu da je podrška majkama neophodna na svim nivoima, i da je to pravi put ka ličnom zadovoljstvu, srećnom braku, nečijem lepom detinjstvu, zdravoj porodici i boljem društvu u celini.

Fleksibilno radno vreme, mogućnost izbora smena i broja radnih sati samo su neke od mogućnosti koje bi zaposlenim majkama olakšale usklađivanje roditeljstva i poslovnih obaveza, zaključak je tribine „Uz podršku, mame mogu sve!ˮ koju je organizovao švedski Transcom u saradnji sa Centrom za mame.

Pružite mamama razumevanje, ljubav i podršku. To je sva “magija” potrebna jednoj vrednoj, hrabroj i neumornoj ženi kako bi se ostvarila i kao majka i kao poslovna, radna žena. I ne zaboravite – čak i najmaštovitija i najupornija mama kadtad iscrpi sve svoje trikove.