ZLOGONJE edukativno 01

Edukativne radionice za osnovce na temu filma „Zlogonje“ i knjige Jasminke Petrović

Tokom trajanja distribucije filma „Zlogonje“ širom Srbije organizuju se edukativne radionice za osnovce koje vodi spisateljica Jasminka Petrović, a gde ona zajedno sa đacima analizira teme i fenomene koje obrađuju film „Zlogonje“ i njena knjiga „O sreći i dugmetu“.

Jasminka Petrović je tim povodom i na tu temu izjavila sledeće:

  • Na osnovu delova iz knjige O dugmetu i sreći(u izdanju Kreativnog centra) i inserata iz filma Zlogonje na radionicama razgovaramo o raznim temama: o poštovanju različitosti, o razvodu, o vršnjačkom nasilju, a najviše o prijateljstvu i ljubavi. Koliko su značajni ovi razgovori najbolje ilustruje komentar jedne devojčice iz OŠ „Vladislav Ribnikar“. Na moje pitanje „Kako svet može postati bolje i lepše mesto?“, ona je odgovorila: „Upravo ovakvim knjigama i filmovima“. Duboko verujem da su deca vesnici boljeg i lepšeg sveta. Zadatak nas odraslih je da ih podržimo i volimo. Pa šta čekamo!

Zlogonja otkriva sledeće: Priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica malo po malo uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu. Jovan, zbog novootkrivenog uzbuđenja i radosti koje oseća zbog saznanja šta to znači imati pravog druga, prihvata ali ubrzo saznaje da prepreke koje se javljaju u realnim avanturama nije tako lako preskočiti kao u onima u njegovoj mašti. A najveća prepreka od svih za Jovana je upravo on sam. Jovan će morati da prihvati sebe takvog kakav jeste i zdušno se baci u najveću avanturu od svih – život. Kada to učini pred njim se otvara ceo jedan novi svet, u kome će zajedno sa Milicom otkriti istinsku prirodu veštice i na potpuno neočekivan ali i zreo način savladati njenu pretnju. I postati pravi heroj.

Ova priča nastala je pod vođstvom producentkinje Jovane Karaulići producentske kuće Akcija produkcija, a scenario koji je nastao po motivima knjige O dugmetu i srećiautorke Jasminke Petrović, napisali su Marko Manojlovići Miloš Krečković. Koproducent ​i na ovom filmskom ostvarenju su kuće This and That iz Beograda kao i Dream Factoryiz Makedonije​. Nastanak i ovog filmskog dela podržao je i pomogao i Filmski centar Srbije. Direktor fotografije je Mikša Anđelić, autorka muzike Nevena Glušica, kostimografkinja je Milena Milenković, montažer filma je Đorđe Marković, dok je scenograf iskusni Aljoša Spajić. U Zlogonjamaglume deca Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, kao i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milena Predić i Matija Popović.