BUDI 2014 logo

Više od 1600 radova iz celog sveta prijavljeno na 5. BUDI

Na konkurs 5. Međunаrodnog bijenаlа umetničkog dečjeg izrаzа (5. BUDI), koji se ove godine održava u Pančevu od 16. maja do 16. juna pod sloganom SNOVI SU DA SE PRATE!, pristiglo je (za sada) čak više od 1.600 dečijih radova iz Srbije, SAD, Engleske, Rusije, Singapura, zemalja ex-Yu regiona…, tri puta više nego prošle godine.

Zbog velikog interesovanja rok za slanje radova produžen je do 30. aprila, a stručni žiri, koji će ove godine imati najteži zadatak do sada, će se sastati nakon prvomajskih praznika kako bi proglasio najbolje radove u 7 kategorija i naravno dobitnika Grаn-prija Bijenala – „Munjevitog Krinfolionа“, koji je osvojio i fenomenalnu nagradu – put u evropski Diznilend (sa svojim pratiocem). Nаjbolji rаdovi biće uvršteni u zvаničnu selekciju 5. Međunаrodnog bijenаlа umetničkog dečjeg izrаzа i prezentovаni nа veb strаnici: www.kulturnicentar.rs, kаo i u okviru zvаničnog progrаmа 5. BUDI-ja.

Osnovna inspiracija Petog dečijeg bijenala zasnovana je na poznatoj priči da su se Mark Tven, jedan od najpoznatijih američkih pisaca za decu, i Nikola Tesla, čuveni naučnik srpskog porekla koji je dugo živeo u Americi, družili i sarađivali. Naime, Tvenova dela i likovi pomogli su Tesli da prebrodi tešku bolest u detinjstvu, da bi se kasnije, kada se Tesla preselio u Ameriku, rodilo njihovo prijateljstvo. Ono što je karakteristično za ova dva velikana, kao i mnoge druge ljude koji su obeležili istoriju čovečanstva je da su oni uvek pratili svoje snove, da su verovali u sebe i da nisu odustajali od svojih uverenja. Svojom istrajnošću i značajnim rezultatima koje su ostvarili postali su inspiracija budućim pokoljenjima. Snovi su da se prate!