Screen shot 2014 04 25 at 11.39.44

Kuvarove kletve i druge gadosti

Novo izdanje najpoznatijeg romana Srđana V. Tešina Kuvarove kletve i druge gadosti upravo je objavljeno u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo. Tešinov roman Kuvarove kletve i druge gadosti je snažna i uzbudljiva priča o zločinu i strasti, ljubavi i kazni u svakodnevici i istoriji naših dana.

Smeštena u stvarni i simbolički Mokrin na severu Banata, priča Tešinovog romana postaje jedna od najupečatljivih metafora srpske književnosti o poslednje dve decenije našeg života.

Počinjući kao porodični roman, Kuvarove kletve i druge gadosti vrlo brzo postaju nesvakidašnja kritika društva i savremene, istorijom opterećene egzistencije, ali i provokativno romaneskno istraživanje ljudske psihologije.

Glavni junak romana je Pavle, ratni fotograf koji je obišao gotovo sve ratove koje su obeležili moderno doba, od Iraka preko Bosne i Kosova do Avganistana, da bi se sa najsnažnijim izlivima strasti i zločina, ljubavi i mržnje, opsesivne potrebe za drugim i perverzije suočio usred svoje porodice.

Roman Kuvarove kletve i druge gadosti Srđana V. Tešina poseduje dinamiku i snagu najuzbudljivijeg trilera kao knjiga koja vas ne ostavlja na miru ni dok je čitate, ni kada je pročitate.

Za ovaj roman autor je dobio stipendiju „Borislav Pekić“. Roman Kuvarove kletve i druge gadosti preveden je na slovenački i makedonski jezik. Po odlomcima ovog romana mađarski umetnik Geza Ric nacrtao je istoimeni strip.