Mlad i zdrav kao ruža
Mlad i zdrav kao ruža

Mesec filmova Dragana Nikolića u Kinoteci

Velikan srpskog i jugoslovenskog glumišta, Dragan Nikolić, preminuo je jutros u Beogradu. Ostaće večno upamćen kao trvorac nezaboravnih filmskih junaka poput Džimija Barke, Flojda, Prleta, Popaja, Urketa, Vlah Alije…

Dragan Nikolić je dobitnik svih najvažnijih glumačkih nagrada, kao i Zlatnog Pečata Jugoslovenske kinoteke, a u bogatoj karijeri je igrao u 76 filmova i sarađivao sa najznačajnijim srpskim i jugoslovenskim rediteljima.

Kao uvod u obimnu retrospektivu filmova Dragana Nikolića koju Jugoslovenska kinoteka priprema za april, u naredna tri dana će u dvorani Muzeja JK u Kosovskoj ulici, biti prikazani filmovi “Horoskop”, “Kad budem mrtav i beo” i “Tri sata za ljubav”.

Petak, 11. mart u 20h – Kosovska 11

“Horoskop” (1969), Režija Boro Drašković

Glavne uloge: Milena Dravić I Dragan Nikolić

Subota, 12. mart u 21h – Kosovska 11

“Kad budem mrtav i beo” (1967), režija Živojin Pavlović

Glavne uloge: Dragan Nikolić i Ružica Sokić

Nedelja, 13. mart u 21h – Kosovska 11

“Tri sata za ljubav” (1968), režija Fadil Hadžić

Glavne uloge: Stanislava Pešić i Dragan Nikolić

Tokom aprila meseca u Muzeju jugoslovenske kinoteke biće prikazan ciklus filmova u kojima je Dragan Nikolić ostvario uloge po kojima će ga publika večno pamtiti.

Na programu će se, pored ostalih, naći i kultni filmovi: “Otpisani”, “Mlad i zdrav kao ruža”, “Nacionalna klasa”, “Banović Strahinja”, “Poslednji krug u Monci”, “Balkan ekspres”…