image001

Veljko Petrović – 130 godina od rođenja

U okviru programa Trezor RTS u DKSG biće obeleženo 130 godina od rođenja jednog od najvažnijih predstavnika postrealizma u srpskoj književnosti Veljka Petrovića, u četvrtak, 8. maja u 19h u klubu Magistrala.

Uvodne reči: profesor Nikola Grdinić i Ksenija Samardžija iz Legata Veljka Petrovića  

 

Biće prikazane dve emisije posvećene ovom piscu, realizovane na Televiziji Beograd šezdesetih godina XX veka.

 

Iz serije Kad sam bio mali.

Pisac se priseća svog detinjstva, Sombora, karlovačke zime… Realizator Gordana Đelajlija, urednik serije Aleksandar Antić. Premijerno emitovano 27.11.1965.Redakcija dečjeg programa, urednik Dušan Radović. Traje 18.30

 

Iz serije Sećanja.

Književnik kazuje kako je prvi put ugledao Beograd prelazeći brodom u Srbiju, o razlici sveta iz koga je dolazio i onog koji je ovde zatekao. Emisija je snimana u radnoj sobi Veljka Petrovića. Proizvedeno1962, urednik Vasilije Popović.

Traje 14.00

 

Veljko Petrović (Sombor 1884 – Beograd 1967) jedan je od najvažnijih predstavnika postrealizma u srpskoj književnosti. Objavljuje od prvih godina XX veka: političke članke, kozerije, dopise, prevode. Zatim stihove: Rodoljubive pesmeNa pragu, novele – Bunja i drugi iz RavangradaPomerene savesti, Tri pripovetkeIskušenje. Bio je član SANU, predsednik Matice srpske, Srpske književne zadruge, upravnik Narodnog muzeja u Beogradu. Pored književnosti, pisao je o likovnoj umetnosti. Bio je i programski direktor Radio Beograda od 1938. do 1940.