Screen shot 2014 05 07 at 13.41.18

Dodir Makedonije

Manfestacija Dani makedonske kulture u Beogradu, koja nosi naziv ”Dodir Makedonije” će po četvti put biti organizovana u glavnom gradu Srbije. Izložba Budimira Apostolovskog Makedosnkog kopaničarstva (Rezbe) – Od tradicije do umetnosti – otvoriće ovogodišnje Dane makedonske kulture u Beogradu, 10. maja u kući Đure Jakšića u 19h.

Ona predstavlja pogodnu formu kulturne razmene i saradnje između makedonske i srpske kulturne sredine, s obzirom na tradicionalne veze dveju kultura, njihovu značajnu komplementarnost i nesumnjive uzajamne afinitete. Gostovanje istaknutih stvaralaca makedonske umetnosti i kulture afirmiše makedonsko-srpsku kulturnu saradnju, podstiče recipročne programe srpske kulture u Makedoniji i odgovara potrebama ne samo makedonske manjine u Beogradu, već i ukupnim potrebama ove kulturne sredine.

Predstavljanje kulturno-umetničkih dostignuća Makedonije biće organizovano i kroz gostovanje Dramskog studija iz Tetova „Iljo Anteski Smok„ 15. maja 2014. sa predstavom „Ljubavnik velikog stila” Reja Kunija. Komedija koja će smehom rasterati, makar na trenutak, našu turobnu stvarnost.

Tradicionalno obeležavanje praznika sv.Ćirilo i Metodije 22. maja planirano je u saradnji sa Udruženjem makedonskih književnika u Srbiji i Udruženjem književnika Srbije. Savremenu makedonsku kniževnost prestaviće nam gost iz Skoplja, kniževnik i pesnik Dimitrije Sole Ljubin, u knjižari Delfi, studentskog kulturnog centra. Srpsko-makedonsko književno veče potvrdiće da kultura ne poznaje jezičke i nacionalne barijere i unapređuje multikulturalni život Beograda i Srbije.