Foto: Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography) - All rights reserved / Sva prava zadržana.

„Žan-Pol Gotje i Tjeri Migler“– tema poslednjeg stručnog vođenja kroz izložbu

”Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje” u Muzeju savremene umetnosti

Stručna vođenja istoričara mode Stefana Žarića kroz izložbu „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, kao i posebne radionice namenjene deci, održavaju se i predstojećeg vikenda u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. 

Tema poslednjeg stručnog vođenja istoričara mode Stefana Žarića, koje će biti održano ovog vikenda (30. i 31. januar) u 12:00 sati, je – „Žan-Pol Gotje i Tjeri Migler“Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn putem preko sajta servisa Ticket.rs. Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, i posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima.

Foto: Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography) - All rights reserved / Sva prava zadržana.

„Ukoliko na savremenoj modnoj sceni postoji kreator čija poetika je istovremeno i bliska i suprotna Gotjeovoj, to je Tjeri Migler. I Gotje i Migler su na sebi svojstven način filtrirali duh vremena osamdesetih i devdesetih godina prošlog veka: pariski šik, radikalna seksualnost različitih subkultura, kultura njujorških klubova, androgine pop ikone, fascinacija korsetom i poigravanje sa ženskom siluetom samo su neke od karakteristika prisutne u stvaralaštvu oba umetnika. Zato i ne čudi činjenica da su oba Francuza često imali i iste muze, poput Dejvida Bovija, Naomi Kembel i Lejdi Gage. Sa muzeološkog, odnosno kustoskog stanovišta, sličnosti i razlike između Gotjea i Miglera sagledane su retrospektivama oba kreatora u realizaciji Montrealškog muzeja lepih umetnosti, čiji je autor Tjeri-Maksim Lorijo. Kroz osvrt na Lorijoovu izložbu realizovanu prošle godine, Thierry Mugler: Couturissime te aktuelnu postavku u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, vođenjem će se ukazati na sličnosti i razlike u opusima Žan-Pol Gotjea i Tjerija Miglera.“ – ukratko o temi kaže istoričar mode Stefan Žarić.

Najmlađe posetioce i ovog vikenda u Muzeju savremene umetnosti očekuju radionice, koje realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog. Radionice su namenjene deci uzrasta od 4 do 12 godina, a polaznici će, uz sve propisane mere (obavezno korišćenje zaštitnih maski, dezinfikovanje ruku i obavezno držanje rastojanja od 2 metra, u grupama od najviše desetoro), imati priliku da osim kreativnog izražavanja saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Žana Pola Gotjea. 

Foto: Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography) - All rights reserved / Sva prava zadržana.

Radionice se održavaju subotom u dva termina: 13:00 – 14:30  i 15:00 – 16:30 u prostoru MSUB, a materijal koji je potreban za rad je obezbeđen. Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete na radionicu putem email-a:  dk@msub.org.rs . U prijavi je potrebno napisati termin dolaska, ime i prezime deteta, godine, ime jednog roditelja i kontakt telefon.

Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje  je evropska premijera ove izložbe, koja beogradskoj publici donosi 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, od kojih čak osam ranije nisu bile deo postavke. 

Značajni deo organizovanja ove izložbe je i saradnja privatnog privrednog i kulturnog sektora, budući da je projekat gotovo u potpunosti realizovan uz pomoć brojnih sponzora. Kompanija Galenika a.d. Beograd kao premijum sponzor se sa velikim zadovoljstvom uključila u podršku projekta.

Izložba traje do 14. februara 2021.

foto: Tijana Janković-Jevrić