Misija svemir visual 2

Zimski dečji naučni kamp 2021 – Misija svemir

Dečji naučni kamp – DNK, će biti organizovan svakog vikenda u februaru 2021. godine (6. i 7, 13. i 14, 20. i 21, 27. i 28.), tradicionalno, po treći put, u saradnji Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske, Kolegijum Hungarikuma i Centra za promociju nauke. 

Ovogodišnji BESPLATNI ONLAJN programi Dečjeg naučnog kampa, namenjeni su deci uzrasta od 7 do 15 godina, a tema virtuelnog istraživanja će biti svemir. 

Tema je odabrana povodom obeležavanja četrdesetogodišnjice leta u svemir prvog mađarskog kosmonauta, Bertalana Farkaša.

Dečji naučni kamp (DNK) osmišljen je kako bi deca u stimulativnom okruženju, u društvu vršnjaka, na zanimljiv i interaktivni način upoznala nauku. U programu ovogodišnjeg Dečijeg naučnog kampa glavni oslonac su igra, priča i učenje kroz direktna iskustva.

Za učešće su potrebni ljubav prema nauci i istraživanjima, uređaj sa pristupom internetu, kao i društvenim mrežama i platformama koje će se koristiti tokom kampa (Viber, Instagram, YouTube).

Onlajn prijave za zimski DNK će trajati od 22. do 29. januara 2021, na sajtu Elementarijum, putem linka http://eforma.cpn.rs/

Program je u potpunosti besplatan, prijave su obavezne zbog ograničenog broja učesnika i obavljaće se isključivo onlajn.

S obzirom da je svemir jedna od tema za koju pokazuju ogromno interesovanje, deca će u sklopu programa Zimskog DNK 2021, na onlajn radionicama sa gostujućim naučnicima iz čitavog sveta, biti u prilici da proučavaju sedam tema: Poznati i nepoznati svemir, Kako se istražuje svemir, Alati i metode posmatranja nebeskih tela, Klima, meteorologija i svemir, Svemirske misije, vozila i mašine koje se koriste u njima, Astrobiologija i Naseljavanje Sunčevog sistema.

Dan će počinjati skupom na video pozivu, od 10-11.30, a potom slede razgovor sa gostujućim naučnikom na temu svemira, razrađivanje ideja i priprema eksperimenata od strane naučnih demonstratora.

Od 11.30 komunikacija sa decom funkcionisaće preko Vajber zajednice. Deca će dobiti dnevne istraživačke zadatke koje sami pripremaju, a tim Centra za promociju nauke će im biti je na raspolaganju na platformi do 20 časova, kada počinje kviz ”Pitanja iz crne rupe”.

Cilj kviza je da se deca zabave, prisete i uokvire otkrića do kojih su tog dana došla. Kada uslovi budu povoljni, biće organizovani i zadaci za posmatranje noćnog neba, koje deca samostalno ili sa svojim porodicama ispunjavaju. Poslednji dan kampa predviđen je za prikazivanje svih rezultata i proslavu, te će biti organizovan kao devedesetominutna razmena između dece i tima Centra za promociju nauke na video pozivu. 

„Vidimo se na virtuelnom DNK. Jer nauka je super!“, poručuju organizatori.