beldocs

Izabrani dokumentarci domaćih autora u trci za 100.000 dinara

U okviru Srpskog takmičarskog programa, ove godine, na Beldocs-u će biti prikazano devet ostvarenja.

„Granice koje nestaju“ Ive Radivojević predstavlja internacionalno zapaženu priču o izbeglicama na Kritu, jedinstvenu po liričnom, introspektivnom tretmanu politički relevantne teme.

„Živan pravi pank festival“ Ognjena Glavonjića govori o tvrdoglavom entuzijasti čiji subkulturni aktivizam počinje da povezuje selo Tomaševac sa svetom.

„Bili smo prvaci sveta“ Ivice Vidanovića promoviše košarku kao „najbolji jugoslovenski proizvod“, podsećajući nas na legendarnu repezentaciju iz sedamdesetih, ali i na one koji su im prethodili.

„Bicikli pričaju priče“ Milana Lisice kroz šest zanimljivih sižea predstavlja šest ljubitelja ovih dvotočkaša iz šest različitih evropskih zemalja. „Lav s onoga svijeta” Marka Cvejića portretiše „savremenog sveca, proroka moderne Srbije, ideološkog i moralnog emigranta, cirkuzanta i zabavljača” – magistra bele magije Lava Geršmana.

„2 & 2” Vladimira Perovića na nivou jednostavne hronike beleži susret i interackiju krajnje različitih parova, sa potpuno drugačijim socijalnim zaleđem.

“Kad ti tata kupi slona” Marije Žižović pripoveda o odrastanju sedmogodišnje Malene: ona pohađa osnovnu školu, ali istovremeno vežba i nastupa na sceni, uz perspektivu da nasledi upravljanje cirkusom u koji je svoj život utkalo sedam ranijih generacija njene porodice.

„Pogrebnik” Dejana Nikolića prati izvesnog Batu, zaposlenog u pogrebnom preduzeću svog tasta, dok dovozi preminule gasterbajtere iz inostranstva nazad u otadžbinu.

I na samom kraju, „Inercija prošlosti” Dejana Vražalića istražuje događaje vezane za 27. mart 1941, pokušavajući da poveže tadašnju političku situaciju sa ovom u kojoj se Srbija danas nalazi.

Nagrade će biti dodeljene u okviru prigodne ceremonije, upriličene neposredno pred projekciju filma „Dvadeset stopa od zvezda“, u sredu 14. maja u 21 sat, u Velikoj dvorani Sava centra. To ostvarenje je, da podsetimo, ovogodišnji dobtinik oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film. Pobedniku Srpskog takmičarskog programa nagradu će uručiti direktor i osnivač preduzeća Di & Ma Vision, gospodin Mirko Vojinović.