Plakat 1

V Goethe FEST 2016

Festival savremenog nemačkog filma GoetheFEST koji uspešno, 5. put za redom,  organizuju Goethe Institut i Kulturni centar Beograda biće održan od 6. do 12. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom REALITY BITES.

Publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu imaće priliku da vidi ukupno dvanaest filmova, tokom sedam festivalskih večeri. U pitanju je odabir filmova sa Berlinala 2016. ali i najvažnije aktuelne dobitnike Nemačke filmske nagrade.

Za ljubitelje dobrog filma ove godine smo pripremili „Fack ju Göhte 2“, nastavak istoimenog filma za koji se na prošlogodišnjem festivalu tražila karta više čak i u repriznoj projekciji.  Publiku ove godine očekuje i film rediteljke Doris Derije „Pozdravi iz Fukušime“. Tu je i jedini nemački film iz takmičarske konkurencije Berlinala 2016 „24 nedelje“ Ane Zore Berahed, koja koristi dokumentarističku kameru, a umesto profesionalnih glumaca angažuje „prave“ medicinske radnike. Vrhunac, a ujedno i završnica 5. GoetheFEST-a biće film „Država protiv Frica Bauera “ Larsa Kraumesa, dobitnika zlatne Nemačke filmske nagrade za 2016. u brojnim kategorijama. Film se bavi Nemačkom nakon Drugog svetskog rata i borbom nepokolebljivog državnog tužioca Frica Bauera da izvede pred sud nacističke zločince i da ih osudi za zlodela koja su počinili u koncentracionim logorima…

Za ovogodišnju selekciju „Reality Bites“ realnost je sveprisutna, a često i bolna. Likovi u filmovima se bave odrastanjem, nadom i beznađem, ljubavnim i političkim aferama, kulturnim i seksualnim identitetima, a često i izbeglištvom. Sve u svemu, realnost je u nemačkoj filmskoj fikciji danas prisutnija no ikad.

Karte po ceni od 250,00 dinara mogu se kupiti na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6. Prodaja počinje u četvrtak, 29. septembra. Radno vreme blagajne svakoga dana od 16:00 do 21:00.