4be5df8e 7741 4fec 8d80 2bbd75db9dd2

Serijal predavanja PUT SVILE – Ivana Pražić


Galerija Artget

  1. februar 2019. u 19.00
    Treće predavanje:

I na Javi i u snu: od ekspedicija dinastije Ming do mitova i duhovnih praksi kineskih Indonežana

U završnom predavanju ciklusa „Putevima svile“ zadržaćemo se na arhipelazima jugoistočne Azije, gde se kulturni otisak istorijskih plovidbi iz perioda dinastije Ming utisnuo u lokalne legende. Osim mitoloških, veličanstvena flota i njeni admirali-evnusi su u vekovima koji su usledili plovidbama uključeni u panteon duhovnih zaštitnika koji se poštuju među kineskim zajednicama jugoistočne Azije.

U ovom predavanju predstavićemo svetilišta posvećena Sam Po Kongu, poduhotvorenom admiralu i carskom emisaru, zaštitniku kineskih doseljenika u današnjoj Indoneziji, od kojih su najstarija podignuta na najvećem ostrvu ove zemlje, Javi.

Osim javanskih, niz do sada neproučenih svetilišta pronađen je na zapadnom Kalimantanu. Obredi i tradicija duhovne pošte koja se odaje Sam Po Kongu jedinstveni su među kineskom dijasporom širom sveta.

Osim kineskih zajednica, neka od ovih svetih mesta već vekovima privlače hodočasnike različitih vera i etničke pripadnosti u potrazi za isceljenjem ili duhovnim vođstvom, a danas su atraktivne turističke lokacije od međunarodnog značaja.