Vizual

Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, ove godine održaće se od 12. do 21. maja. Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbije, koja se održava drugu godinu zaredom.

Ove godine manifestaciji se priključilo još više učesnika nego prethodne godine: 75 muzeja i srodnih institucija, u 54 grada/mesta. Besplatni programi će se odvijati na preko 130 lokacija od 12. do 21. maja, a obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, dečijih programa, predavanja, javnih razgovora i drugih sadržaja. Ulaz je besplatan tokom svih deset dana.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Moj muzej, moj grad“ koja ima za cilj da poveže lokalnu zajednicu i muzej, kao mesto zajedničkog doživljaja baštine.

Prethodne godine bilo je oko 190 000 posetilaca.

Manifestacija obuhvata Međunarodni dan muzeja (18. maj), 12. Evropsku noć muzeja (21. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja.
Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Gradske uprave za kulturu Novi Sad, Muzejskog društva Srbije i Nacionalnog komiteta ICOM Srbije.

Medijski partneri manifestacije su Udruženje novinara Srbije, Radio televizija Vojvodine, Color Press Group i Radio Beseda.