Vizual

Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, ove godine održaće se od 12. do 21. maja. Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbije, koja se održava drugu godinu zaredom.

Ove godine manifestaciji se priključilo još više učesnika nego prethodne godine: 75 muzeja i srodnih institucija, u 54 grada/mesta. Besplatni programi će se odvijati na preko 130 lokacija od 12. do 21. maja, a obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, dečijih programa, predavanja, javnih razgovora i drugih sadržaja. Ulaz je besplatan tokom svih deset dana.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Moj muzej, moj grad“ koja ima za cilj da poveže lokalnu zajednicu i muzej, kao mesto zajedničkog doživljaja baštine.

Prethodne godine bilo je oko 190 000 posetilaca.

Manifestacija obuhvata Međunarodni dan muzeja (18. maj), 12. Evropsku noć muzeja (21. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja.
Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Gradske uprave za kulturu Novi Sad, Muzejskog društva Srbije i Nacionalnog komiteta ICOM Srbije.

Medijski partneri manifestacije su Udruženje novinara Srbije, Radio televizija Vojvodine, Color Press Group i Radio Beseda.