Anica Dobra e1429044212732

Radovanović o kandidaturi za Oskara

Nakon projekcije filma “Enklava” u petak 2. oktobra u 19 sati u Domu kulture Studentski grad, publici će se obratiti Goran Radovanović, reditelj kandidata Srbije za nagradu Oskar za najbolji strani film 2015.

To će biti jedinstvena prilika da se posetioci upoznaju sa strategijom kojom će se Radovanović rukovoditi u kampanji u američkoj Akademiji. Pored toga reditelj će evocirati živopisne uspomene sa njegove turneje po enklavama na Kosovu, kao i po zemljama regiona.

On dolazi na ovaj razgovor direktno sa festivala u Haifi u Izraelu gde će pored projekcije filma u takmičarskom programu, “Enklava” biti prikazana pred palestinsko izraelskom publikom sa misijom pomirenja.

Glavna tema filma “Enklava” je život Srba u malim izolovanim zajednicama – enklavama na Kosovu i Metohiji. Ove zajednice su jedine takve u Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih nacija i Evropske unije neophodni su da bi očuvali ove teritorije. Primorani na život bez slobode, ograničeni skučenim prostorom, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji egzistiraju u veoma teškim, getoiziranim uslovima.

Glavni glumci, pored Nebojše Glogovca, Anice Dobre, Nenada Jezdića i Miodraga Krivokapića, su i četiri dečaka sa Kosova i Metohije.