Screen Shot 2015 05 15 at 15.24.04

Baština u opasnosti

U nedelju 17.  u 12h u  Etnografskom muzeju u Beogradu biće održan javni razgovor pod naslovom „Baština u opasnosti“. Razgovor je deo ovogodišnje teme velike muzejske manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 – Heroji kulturne baštine.

Cilj ovog skupa u kome će učešće uzeti eminentni stručnjaci u oblasti zaštite, ali i istraživači, kriminolozi i predstavnici medija, je da ukaže šta sve ugrožava kulturno nasleđe Srbije.

„Ove godine obeležavamo 100 godina od razarnja u Prvom svetskom ratu u kojima su stradali naši najstariji muzeji – Etnografski i Narodni muzej u Beogradu. Veliku štetu naša baština je pretrpela i tokom Drugog svetskog rata i različitih elementarnih nepogoda kakva je, recimo, prošlogodišnja poplava. Međutim, nemar i neznanje su i dalje najveća opasnost za nasleđe, pa smo temom Heroji kulturne baštine hteli da skrenemo pažnju na često anonimne ljude koji se bore da zaštitet kulturna dobar i sačuvaju ih za budućnost,“ kaže autor i moderator javnog razgovora „Baština u opasnosti“, direktorka Artis centra, Tamara Ognjević.

Iako tema Heroji kulturne baštine nije bila obavezujuća brojni muzeji, učesnici manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 su joj posvetili naročit prostor. Tako su Narodni i Etnografski muzej priredili izložbe posvećene stradanju ovih institucija u Velikom ratu, dok su se Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske, Narodni muzej u Pančevu, Muzej Vojvodine, Narodni muzej u Zaječaru, Prirodnjački muzej u Beogradu i drugi muzeji i srodne institucije, bavili pojedincima koji su neposredno učestvovali u čuvanju i spasavanju kulturne baštine Srbije. Centralni institut za konzervaciju je serijom radionica u okviru manifestacije prikazao publici kako rade konzervatori kao moderni čuvari baštine.

Na javnom razgovor „Baština u opasnoti“ biće reči o ekstremnim situacijama koje ugrožavaju baštinu kao što su rat i elementarne nepogode, ali i o krađi arhivske građe i umetničkog blaga, neplanskoj gradnji i divljim kopačima, sajber ratu za baštinu na Kosovu i Metohiji, moći mediji da pomognu u kampanj zaštite i mnogim drugim elementima od važnosti za temu.

U javnom razgovor učestvuju: Vesna Živković, MA (Centralni institut za konzervaciju), mr Adam Crnobrnja (Narodni muzej u Beogradu), Branko Jokić (Muzej u Prištini), dr Vladimir Krivošejev (Narodni muzej u Valjevu), mr Dragan Krsmanović (Memorijalna galerija bitke na Drini 1914, Banja Koviljača), Zvezdan Popović (Interpol), Vojka Pajkić (RTS) i Bora Otić (RTV). Autro i moderator je istoričarka umetnosti, član organizacionog tima manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, Tamara Ognjević.