doseljenik

O prvom srpskom useljeniku u Ameriku

Promocija romana Aleksandra Slavkovića “DOSELJENIK” biće održana večeras u 19h u Klubu Doma omladine Beograda. Izdavač knjige je  IK Admiral Books. U pitanju je priča o Đorđu Šagiću (Džordžu Fišeru), prvom srpskom useljeniku u Ameriku. U toku promocije biće prikazani inserti iz filma “Život u osam imena”.

Na tribini govore: Milutin Dedić, istoričar umetnosti; Dušan Cicvara, književnik i publicist, Zoran Rapajić, izdavač, prof. dr Miodrag Vuković, filozof i antropolog 

Rodio se u Austrougarskoj, u porodici doseljenika iz Srbije.  Sa osamnaest godina napustio je školu u Sremskim Karlovcima i prešao u Srbiju 1813, gde se priključio Karađorđu i ustanicima protiv Turaka u bitkama za odbranu Beograda. Nakon poraza koji su srpski ustanici pretrpeli, pobegao je u Austriju, dezertirao iz austrijske vojske, da bi se 1815. u Hamburgu ukrcao na brod za Ameriku.

U duši je bio slobodar, revolucionar i avanturista. Govorio je dvanaest jezika. U Americi je imao čak dvadeset tri zanimanja, a u Meksiku je radio kao direktor carine, ratni komesar, izdavač i urednik uglednih novina.

Bio je sekretar Velike lože Teksasa i veliki majstor lože u Hjustonu.
Pred kraj života postao je grčki konzul – tu čast mu je dodelio grčki kralj zbog truda koji je uložio u pomaganje grčkom narodu tokom borbe za oslobođenje od Turaka.

Kada je napustio ovaj svet, sve diplomatske zastave u San Francisku bile su spuštene na pola koplja.
Tokom sahrane topovi iz Alkatraza ispalili su plotun u njegovu čast.
U Novom svetu bio je poznat kao Džordž Fišer.
U krštenici je pisalo – Đorđe Šagić.

Saradnjom sa Izdavačkom kućom ’’Admiral books’’ Dom omladine Beograda želi da programski pokrije izdavačke poduhvate koji se odnose na biografske i istorijske romane, pored već postojećih književno – kritičkih tribina i konferencija.