renoir7

Velika iluzija Žana Renoara

U okviru ovogodišnjeg DUNAVFEST-a, u subotu, 13. septembra u 20h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu, biće prikazan film „Velika iluzija“ Žana Renoara iz 1937. godine, nakon čega će biti održana debata „Pesnik i političar o Velikom ratu“, u kojoj će učestvovati reditelj Goran Marković i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Leon Kojen.

Ovim programom biće zatvoren DUNAVFEST, koji se četvrtu godinu za redom održava na Beogradskoj tvrđavi. Program ovogodišnjeg DUNAVFEST-a posvećen je obeležavanju stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, sa posebnim naglaskom na srpsko-francuskim vezama i prijateljstvu dveju zemalja.

„Velika iluzija“ (La Grande Illusion) je film koji se smatra jednim od najvažnijih ostvarenja francuske i svetske kinematografije u međuratnom periodu i uživa status jednog od najpoznatijih antiratnih ostvarenja uopšte. Film na implicitni način prikazuje besmisao rata kroz scene u kojima se vojničke pobede dovode u kontekst nenadoknadivog ličnog gubitka. Sam naslov „Velika iluzija“ se često tumačio kao svojevrsno Renoarovo upozorenje o toma da Prvi svetski rat nije bio „rat koji je završio sve ratove“, odnosno da je novi sukob na pomolu.

Renoarov film oduševio je svetsku kritiku. Bio je prvi film nominovan za Oscar, a da nije bio na engleskom jeziku. U nacističkoj Nemačkoj je bio zabranjen. Smatralo se da je za vreme nemačke okupacije jedina kopija uništena 1942. godine, ali je nova kopija pronađena 1958. godine.