DSC 0415

Goethe-Institut: Nova biblioteka i novi program

Goethe-Institut u Beogradu je dočekao 2016. godinu u renoviranim prostorijama u Knez Mihailovoj 50, i sa dva posebno važna projekta namenjena mladim umetnicima iz regiona. O kakvim programskim novinama se radi, bilo je reči na današnjoj konferenciji za novinare, dok će svoju novu biblioteku Goethe-Institut svečano predstaviti večeras u 18h.

“Nakon radova, koji su trajali nekoliko meseci, biblioteka Goethe-Instituta sada je multimedijalna i multifunkcionalna, pogodna za predstavljanje umetničkih sadržaja kao i za kreativan rad. To je prava biblioteka budućnosti!”, rekli su iz Goethe-Instituta.

Više o rezultatima renoviranja i novim programima govorili su Dr Matijas Miler-Viferig, direktor Goethe-Instituta u Beogradu i
 Bruno Gros, član Upravnog odbora Goethe-Instituta na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u novoj biblioteci.

Dr Matijas Miler-Viferig, direktor Goethe-Instituta u Beogradu, o rezultatima radova, je rekao:

”Renoviranje je bilo preduslov za neke nove posetioce”, ističući da je značaj ovog poduhvata, pre svega, u zaštiti prostorija od požara, ali i u digitalizaciji i automatizaciji biblioteke. “Sada Institut može da radi duže i više, kao i vikendom, a biblioteka je dostupna i za onlajn iznajmljivanje knjiga”, zaključio je gospodin Dr Matijas Miler-Viferig.

Član Upravnog odbora Goethe-Instituta Bruno Gros, koji je ovim povodom prvi put u Beogradu, o delovanju Goethe-Instituta u Srbiji, rekao je:

”Zadatak nam je ne samo da predstavimo nemačku kulturu već i da sarađujemo sa umetnicima iz zemalje domaćina, iz Srbije.”

Goethe-Instituta postavlja međunarodne standarde u učenju nemačkog jezika zahvaljujući svojoj mreži koja je rasprostranjena u 90 zemalja. U našoj zemlji je prošle godine u Goethe-Institutu ovaj jezik učilo 2000 polaznika.

Pored ovog, i programa koji je namenjen usavršavanju nastavnika nemačkog jezika, ali i aktivnog učestvovanja Goethe-Instituta na našoj kulturnoj sceni prisustvovanjem na festivalima (BITEF, GoetheFEST, BDF…), u narednom periodu biće aktivna i dva nova projekta namenjana mladim umetnicima. U pitanju su filmska škola za režisere i transnacionalna umetnička i urbanistička laboratorija.

FIRST FILM FIRST je filmska škola Goethe-Instituta namenjena mladim režiserima iz Jugoistočne Evrope, a koju vodi reditelj Stefan Arsenijević.

ACTOPOLIS – umetnost delanja, predstavlja transnacionalnu umetničku i urbanističku laboratoriju u kojoj će učestvovati 12 umetnika iz Beograda. Deo ovog projekta je šest gradova Jugoistočne Evrope, među kojima su, pored Beograda i Atina, Bukurešt, Istanbul, Sarajevo, Zagreb i nemački grad Oberhauzen. Vodi je Mirjana Boba Stojanović.

Goethe-Institut je u svojim beogradskim prostorijama još od 1983. godine. Večeras će svoj novi izgled predstaviti javnosti svečanim programom. Pozdravne reči će održati Član Upravnog odbora Goethe-Instituta Bruno Gros, Aksel Ditman, ambassador savezne Republike Nemačke u Srbiji, i ministar kulture Republike Srbije Ivan Tasovac.

Muzički program večeri činiće nastup višestrukog pobednika svetskog kupa u harmonici Petra Marića.

Svi koji budu šetali Knez Mihailovom, a kažu da to učini čak 70 000 ljudi dnevno, videće i novi izložbeni koncept Goethe-Institut, a to je Galerija Menjačnica koja se nalazi u izlogu Instituta. Trenutno su u njoj izloženi radovi mlade umenice Jovane Popović koja je na usavršavanju kod čuvene Rebeke Horn na Univerzitetu umetnosti u Berlinu.