Mari Luiz Gej i Dejvid Homel Put pod noge

Novi roman za decu i mlade u izdanju Arhipelaga


Avanture jedne porodice

Roman Put pod noge, čiji su autori kanadski pisac Dejvid Homel i ilustratorka Mari-Luiz Gej, objavljen je u izdanju Arhipelaga, u ediciji knjiga za decu i mlade Mali Arhipelag.

Put pod nogeje novi nastavak porodičnih putovanja i avantura Čarlsa i njegovog brata sa roditeljima. Pustolovine Čarlijeve porodice se nastavljaju i nemoguće im je odoleti. Ovoga puta porodična odiseja vodi Čarlsa u Francusku, u duboku unutrašnjost, od koje se on najpre užasava, da bi ubrzo otkrio neodoljive čari igre i radosnog odrastanja. Osim Francuske, u kojoj će se mesecima zadržati, ova porodica putovaće i kroz Španiju i Italiju.

„Kada nam je majka rekla da ćemo otići da živimo u malom selu na jugu Francuske, brat i ja smo se zapiljili u nju. Da li je moja majka poludela? Godinu dana u Francuskoj? U selu ne većem od mog zadnjeg džepa na farmerkama? Ne mogu da verujem! Još jednom ćemo biti zatočenici planova naših roditelja za neko uvrnuto putovanje“, pita se Čarli uoči polaska na ovaj put ispunjen zabavnim i zanimljivim avanturama.

Odlazeći u ovom veselom nastavku Putovanja s mojom porodicomu malo učmalo selo na jugu Francuske, Čarli i njegova porodica, umesto dosade svakodnevice, imaju mnogo doživljaja: očekuju ih razjareni bikovi, divlje poplave, okoreli patkokradica, velike i male avanture, neodoljivi prijatelji, nesvakidašnja putovanja sa velikim i malim preokretima, duhoviti zapleti koji će se potom dugo prepričavati.

Roman Put pod nogeproglašen je za najbolju knjigu za decu i tinejdžere po izboru Kanadskog centra za dečju knjigu, a bio je i u najužem izboru za književnu nagradu Stenovite planine.

Kritika je ovaj roman ocenil kao „savršeni nastavak“ poznte serije romana za deu i mlade. „Pun vrcavog humora, ovaj roman imaće veliki uspeh“, napisao je kritičar lista Globe and Mail.

Roman Put pod nogenastavak je romana Putujući cirkuskoji je takođe objavljen u ediciji Mali Arhipelag. U Putujućem cirkusuČarlija i njegovu porodicu nemirni putnički duh vodi na putovanje Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, najviše po jadranskoj obali i ostrvima.Put pod nogePutujući cirkusdeo su izuzetno popularnog serijala romana o jednoj otkačenoj, radoznaloj porodici i njihovim putovanjima po svetu. Arhipelagće tokom ove godine objaviti i novi nastavak ove serije o avanturama jedne porodice, roman Leto u gradu.

Dejvid Homel je autor deset romana, među kojima su Govorna terapija(koja je osvojila Hju Meklinenovo priznanje i Nagradu Jevrejske javne biblioteke za prozu) i nedavno objavljen roman Ptići. Dvaput je dobio Guvernerovu nagradu za prevodilaštvo. Knjige Dejvida Homela prevedene su na više evropskih jezika, kao i na kineski jezik.

Mari-Luiz Gej je vrhunska kanadska ilustratorka koja je za svoj rad na oblikovanju knjiga za decu i mlade dobila prestićne kanadske i međunarodne nagrade.