Screen shot 2013 08 22 at 20.13.41

Novi performans Marine Abramović „512 sati“

Novi performans Marine Abramović pod nazivom „512 sati“, umetničko delo dugog trajanja, biće otvoren sutra u 10 časova u galeriji Serpentajn (Serpentine) u Londonu i reč je o najčistijem i najkontroverznijem događaju u njenoj karijeri. U jedinstvenom događaju koji je napravljen za ovu galeriju, ona će, uz pomoć predmeta koje je sama odabrala, na različite načine uspostavljati interakciju sa posetiocima.

Da bi na najkvalitetniji način doživeli performans i razumeli događaj, svi posetioci će na ulazu u galeriju morati da ostave svoje stvari poput torbi, jakni, elektronske opreme, satova i foto-aparata. Okruže nje u galeriji biće jednostavno i u kompletnom prostoru će biti samo Marina Abramović, neko od posetilaca i predmeti pomoću kojih će umetnica stalno menjati sled događaja.

– Ne postoji tu nikakvo izloženo delo. Tamo ću biti samo ja i posetioci koji su moj živi materijal. To je nešto najradikalnije, najčistije što ja mogu da uradim. Biću tamo svakog dana, tokom svih osam sati, sa publikom koju uopšte ne poznajem. Kada oni stignu i kada stignem i ja, nešto će se desiti. Svakog dana desiće se nešto drugačije. Hoću da pokažem da možete napraviti umetnosti ni iz čega, rekla je ona prilikom gostovanja na radiju BBC.

Marina Abramović je pionir u umetnosti performansa i koristeći svoje telo kao subjekat i objekat, ona je pomerila fizičke i mentalne granice svog bića. Nastup u galeriji Serpentajn biće njen prvi veliki nastup od 2010. godine i performansa „Umetnik je prisutan“ u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Izložba „512 sati oslanja se na istoriju upotrebe tela kao osnovnog materijala umetničkog dela i tokom boravka u galeriji Serpentajn umetnica se po prvi put obavezala da će kompletan događaj biti improvizacija, bez scenografije i planiranih detalja. Izložba „512 sati“ je po konceptu veoma slična ideji na osnovu koje će funkcionisati MAI institut, koji Marina Abramović planira da otvori u Hadsonu, gradu pored Njujorka, i za čiju prvi fazu je tokom prošle godine prikupljala donacije širom sveta.

Performans u galeriji Serpentajn traje do 25. avgusta svakog dana od 10 do 18 časova, osim nedelje. Ulaz je slobodan.