POZIVNICA ZA IZLOZBU RADE MARKOVIC 4

Mentalni pejzaži Srbije

Izložba Rada Markovića Mentalni pejzaži Srbije biće otvorena  od 26. avgusta do 8. septembra u Galeriji ULUS. Ovo je završna izložba, tačnije rečeno treća u kojoj se autor bavi savremenom Srbijom.

Ova izložba je poslednja i rezimirajuća iz ciklusa u kome se autor bavi stanjem društva u Srbiji pa su u nju uključeni i neki radovi sa predhodne dve izložbe: Razglednice iz Srbije (galerija ULUS, Knez Mihajlova, 2011) i Mentalni prtljaži (galerija PROGRES, 2014 godine).

Likovne forme koje autor koristi pokušavajući da razumem mentalne procese i stanja (pejzaže ) u zemlji u kojoj je rođen i u kojoj živi, su od mix-media, preko klasičnog slikarstva i vajarstva do fotografije. Razlog korišćenja različitih likovnih formi je želja da što jasnije sebi a potom i gledaocu predstavi integralno određene mentalne pejzaže Srbije onako kako ih on doživljava.

Ako se sve ovo uzme u obzir, radi se o angažovanoj umetnosti u formi (nekoj vrsti) novog realizma sredstvima i postupcima koji apriori ne spadaju u realizam.