foto Nikola Vukelic
Knjiga o Milutinu; foto: Nikola Vukelić

„Knjiga o Milutinu” 200. put

„Knjiga o Milutinu” Danka Popovića ovog meseca će biti izvedena 200. put! Monodramu koju je režirao Egon Savin do sada je pogledalo više od 30.000 ljudi na sceni Zvezdara teatra, a ovaj broj je i veći kada se uzme u obzir i 75 gostovanja u zemlji i inostranstvu. Nenad Jezdić će se kao Milutin Ostojić pokloniti publici 200. put , 11. maja od 20 časova na Novoj sceni teatra pod zvezdama.

„Milutin je svedočanstvo da su jedino herojstvo i realan mit ono što se rađa u istrajnosti pojedinca i njegovoj želji za dobro svojih najbližih i svog naroda, pa i svojih neprijatelja. Pobožna tišina i neverica, suze u publici kada se izgovore sudbine, imena, brojnost i mera srpske žrtve ukazuju mi na to da i publika, a i ja kao tumač te i takve sudbine, zapravo zajedno prolazimo kroz jednu meru katarze i želje za ponovnim sticanjem stvarnog identiteta koji nam pripada i koji se tako jeftino zagubio u našem novijem trajanju. Milutin i njegovo žitije u mojoj, a i u rediteljskoj koncepciji je jednostavno, da ponovim, zbog sve skepse i kotroverze…antiratna drama. Sve ovo i rađa pozorišnu istinu, koja je jedini i stvarni razlog želje i potrebe za ovakvom predstavom.“ – ističe Nenad Jezdić uoči jubilarnog izvođenja.

Komad je nastao po knjizi Danka Popovića “Knjiga o Milutinu”, koja je najčitanija knjiga posleratne srspke književnosti i obišao je skoro 80 gradova u zemlji, stigao do Beča i Frankfurta, a ovog meseca je u planu i gostovanje u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Raškoj.

Autor scenografije i kostima za „Knjigu o Milutinu“ je Vesna Popović, kompozitor je Bora Dugić, a adaptaciju teksta potpisuje sam reditelj, Egon Savin.

Ovog meseca predstava se igra u još četiri termina 13, 19, 20. i 27.5. na matičnoj sceni, a biće izvedena na još pet scena na gostovanjima.