Pijac skica Noc Muzeja e1431697212659

Noć muzeja na pijaci Zeleni Venac

Pijaca Zeleni Venac oživljava život gradskih tržnica od pre 100 godina. Ovaj inerkativni događaj, koji će biti priređen 16. maja u Noći muzeja, neće biti stalna postavka, već eksluzivni jednokratni događaj.

Za tezgama koje predstavljaju sedam najopznatijih beogradskih pijaca od 1900-1950 (Zeleni Venac, Bajlonijeva pijaca, Velika pijaca, Kalenić pijaca, Cvetna pijaca, Zemunska pijaca, Jovanova pijaca) kostimirani prodavci nudiće voće i povrće, a prihod od prodaje namenjen je Crkvenim narodnim kuhinjama.

Uz zvuke muzičara uživo, sa hitovima iz perioda od 1900-1940, „gospoda kupci“ iz epohe igraće gradska kola. Idea se potrudila da za posetioce obezbedi i degustaciju „proizvoda moga kraja“, a svi će imati priliku i da dotaknu i ovekoveče uspomenu (fotografišu se) sa kravom iz 1900. godine. Zanatlije iz organizacije NAŠE RUKE, izložiće opanke, ručne radove, a tu će biti i neizostavni berberin i advokat koji će deliti besplatne pravne savete.

Voskar će omogućiti posetiocima da sami prave sveće. Neće izostati ni bonbondžija, ni sladoled, baš kao ni delikatesi pekare Trpković, ali onakvi kakvi su se pravili u Savamali pre 100 godina…

Autor projekta je Peđa Milojević, a kustos izlođbe Vesna Dušković.

Organizatori manifestacije su Tangram Centar, Alpe Adria Kulturna mreža i JKP Gradske pijace u saradnji sa GO Savski Venac i Ideom.