Noc istrazivaca 2012 e1409676074955

 Vodič kroz 5. Noć istraživača 

Peta Noć istraživača, u petak 26. septembra, okupiće stotine naučnika-istraživača i znatno više posetilaca svih uzrasta i to širom Srbije – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Ćupriji, Zrenjaninu, Pančevu, Jagodini, Svilajncu…

Sa ciljem da afirmiše nauku i istraživače i podstakne mlade na istraživačko-naučnu karijeru, Noć istraživača će u Beogradu, od 17 do 23 sata biti održana na sledećim lokacijama: RK Nama, Trg republike, duž cele Knez Mihailove ulice, Francuski institut, Pedagoški muzej, Studentski park, Dvorište Rektorata Univerziteta u Beogradu, Galerija fresaka, kao i UŠĆE šoping centar. Svi sadržaji u Noći istraživača su besplatni.

Prostorije bivše RK Nama (Knez Mihailova 5) biće pozornica za brojne naučne ludorije, razmenu recepata za zaljubljivanje u biologiju, matematiku ili robotiku, ali i za nesvakidašnja druženja sa naučnicima. Vrata će biti otvorena od 17 pa sve do 23 sata, do kada će moći da se obiđu postavke „Ljubav na prvi ogled“ i „Recepti za zaljubljivanje“, koje će na najzanimljiviji način zainteresovati posetioce za različite naučne oblasti i razjasniti mnoge ljubavne probleme.

Na istom mestu od 20 do 21:30 okupiće se desetak naučnika-istraživača koji na Noć istraživača dolaze sa namerom da sa posetiocima razmene svoja naučna i zabavna iskustva u „Sastancima na brzaka“. RK Nama takođe je lokacija Naučno-istraživačke bine na kojoj će se od 17:30 sati smenjivati naučnici koji će kroz razgovore sa moderatorom pustiti posetioce da zavire u njihov naučni i privatni svet. Osim naučnika, ka ovoj bini posetioce će privući i kratki naučni filmovi i serije koji se u Bioskopu-mikroskopu prikazuju u dva termina, od 17:30 i od 18:15 sati.

Trg republike biće mesto za rasplamsavanje naučnih strasti, jer će u okviru postavki „Rasti uz naučne strasti“ naučnici, ovoga puta u ulozi kustosa izložbi, dočarati radoznalima na koji se sve to način oni izlažu ekstremnim naporima i rizicima, ne bi li naukom promenili svet. Istovremeno na Trgu republike od 18 sati pa na svakih sat vremena izvodiće se i predstava „Uključeni u istoriju svoje zemlje“ koja će mališanima i njihovim roditeljima približiti naše velikane Đorđa Stanojevića i Nikolu Teslu.

Duž cele Knez Mihailove ulice od 17 do 20 sati najmlađi istraživači imaće priliku da se upuste u jedinstveni „Lov na blago“. Nakon što pronađu mapu sa blagom, kroz nekoliko tajanih lokacija u Knez Mihailovoj, uz rešavanje zabavnih naučnih zadataka, oni najuspešniji na kraju će doći do pravog (naučnog) blaga.

U Francuskom institutu (Knez Mihailova 31) od 17 do 22 sata posetioci će moći da upoznaju naučnike u privatnom životu kroz izložbu naučnih selfi fotografija ili pak kroz druženje sa naučnicima i odmeravanje umova i snaga u igranju praistorijskih društvenih igara.

U Biblioteci grada Beograda (Knez Mihailova 56) od 17 do 22:30 sati biće postavljena laboratorija koja podseća na vremeplov sa svim instrumentima i aparatima kojima su se naučnici kroz prošlost služili da dođu do velikih otkrića.

U Pozajmnom odeljenju Biblioteke od 17 do 20 časova diskutovaće se o nauci u fikciji a tom prilikom mladi istraživači predstaviće vam naučni svet iz letarature i filmove uz neiszostavne preporuke za čitanje i gledanje.

Pedagoški muzej (Uzun Mirkova 14) biće pretvoren u malu kulinarsku radionicu gde će od 17 do 22 sata posetioci prisustvovati ali i učestvovati u postavci „Kuvajte sa naučnicima“. S druge strane, „Nauka u dnevnoj sobi“ biće postavljena od 16 do 20 sati u Galeriji fresaka (Cara Uroša 20), gde će posetioci moći da vide kako je to nauka menjala prostor u kojem provodimo najveći deo dana. Dvorište Rektorata Univerziteta u Beogradu samo ove večeri postaće Reciklažni kvart gde će biti razotkrivene sve tajne reciklaže, a uz pomoć reciklažnog otpada koji donesu posetioci svi zajedno praviće najdivnije nove stvari.

Studentski park u Noći istraživača postaje poligon za istraživačke avanture, pa će se sve od 17 pa do 22:30 sati tu odvijati upravo „Velika naučna avantura“ u kojoj će posetioci moći da se vrate u doba dinosaura ili Da Vinčija, glume Indijanu Džons, stare Egipćane, srpske etnologe ili prave detektive…

Od Studentskog trga do Slavije u Noći istraživača saobraćaće i pravi naučni autobus! Na relaciji popularne trolejbuske linije 22L naučni autobus kretaće se od 16 do 22 sata, a svi koji zakorače u ovo neobično prevozno sredstvo imaće priliku da upoznaju slavne naučnike koji su obeležili vekove za nama.

Od ove godine Noć istraživača širi se i na drugu obalu Save, pa će tako u UŠĆE šoping centru od 17 do 22 sata biti organizovani programi namenjeni našim najmlađim posetiocima. Uz posebno osmišljen program „Mališani-velikani“, oni će otkriti nova lica matematike, fizike i hemije, talsaće mora i pomerati planine, sklopiće svoje prve prave piko-robotiće i naučiti kako da naučna znanja primene u svetu oko sebe.

Poseban kuriozitet ovogodišnje Noći istraživača jeste naučni album sa sličicama „Odlepi na nauku“. Prvi album te vrste koji predstavlja srpske naučnike i njihova dostignuća podeljen je u tiražu od 3.000 primeraka a besplatne sličice svi zainteresovani mogu da pronađu u RK Nama, promo pultu u Knez Mihailovoj ulici i Ušće šoping centru.

Koordinatori pete beogradske Noći istraživača su Festival nauke Beograd i Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu, a partneri Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu i Institut Mihajlo Pupin.

Noć istraživača je prvi evropski projekat koji je realizovan iz programa “Horizont 2020” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.