medjunarodni dan beskucnih zivotinja 833

Međunarodni dan beskućnih životinja

U subotu, 18. avgusta, od 18 do 20h, bivša Robna kuća Beograd

U subotu 18. avgusta od 18 do 20h udruženja Help Animals, Feniks i Ljudi za životinje organizuju info štand povodom Međunarodnog dana životinja beskućnika. Direktnoj edukaciji građana o rešavanju problema napuštenih životinja pridružiće se i Udruženje veterinara male prakse Srbije. Info štand će biti postavljen u Knez Mihailovoj ulici, ispred broja 5 (bivša Robna kuća Beograd).

Međunarodni dan beskućnih životinja obeležava se širom sveta treće subote u avgustu mesecu, sa ciljem da se ukaže na problem životinja beskućnika, ali i rešenje problema. Oko 75% svih pasa i mačaka na svetu nema dom. Svake godine u svetu se ubije više od 2 miliona pasa i mačaka radi proizvodnje krzna i 9-11 miliona pasa i mačaka, jer su bili neželjeni!

Samo ljudi, neki primati i delfini upražnjavaju seks iz zadovoljstva. Sve ostale životinje se pare isključivo radi produženja vrste. To se odnosi i na pse i mačke. Samo jedna nesterilisana kuja i njen partner piramidom reprodukcije za 6 godina produkuju 67000 potomaka, a samo jedna nesterilisana mačka i njen partner piramidom reprodukcije za 6 godina produkuju 66088 potomaka. Nesterilisane kuje i mačke koje se ne pare u velikom procentu oboljevaju od teških smrtonosnih bolesti poput karcinoma dojki i gnojnih upala materice.

Udruženja su pozvala građane da pomognu da se zaustavi patnja stotina hiljada napuštenih pasa i mačaka u Srbiji, potpisivanjem peticije, sterilisanjem i čipovanjem svojih pasa i mačaka i promovisanjem sterilizacije i obeležavanja među prijateljima i poznanicima koristeći internet, telefone, direktne razgovore.

Svi koji žele da zajedno sa udruženjima apeluju na vlast da usvoji Pravilnik o sprečavanju razmnožavanja vlasničkih pasa i mačaka uz obavezno obeležavanje i vakcinaciju protiv besnila i to sve o trošku javnog novca, mogu da potpišu peticiju.