Slobodna zona 2015

Počinje Slobodna zona

11. filmski festival Slobodna zona održaće se od 5. do 10. novembra, paralelno u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Biće prikazano 25 angažovanih dokumentarnih i igranih filmova, najavljeno je na konferenciji za novinare u Dvorani Kulturnog Centra.

Olja Bećković, kao gost-selektor, otvoriće ovogodišnji festival u Sava Centru, kada će biti prikazan film “Ejmi”, reditelja Asifa Kapadije.

Direktor i selektor festivala Rajko Petrović istakao je da prošlogodišnji festival broji više od 23.000 gledalaca u tri grada, i da je samim tim festival dobio priliku da od kupljenih karata obezbedi 30 odsto budžeta. Zahvaljujući profitu, sledeće godine Slobodna zona postaje takmičarski festival. Petrović je najavio da će sledeći festival Slobodna zona dodeliti nagrade za nabolji angažovani dokumentarni film i za najbolji angažovani igrani film, kao i za najbolji angažovani jugoslovenski film, čime se otvara nova programska linija festivala, dok će se za program Slobodna zona Junior formirati žiri po konkursu za srednjoškolce.

Selektorka festivala Slobodna zona Branka Pavlović je, između ostalih, izdvojila  i film „Mustang“ – francuski kandidat za Oskara.

Filozof Ivan Milenković, kao i predhodnih godina, vodiće program „Noćni razgovori“.

Drugu godinu za redom, tu je i selekcija Croš-Media, u kojoj selektorka Biljana Tutorov predstavlja interaktivna dela koja eksperimentišu, proširuju i razbijaju tradicionalne narative.

Ovogodišnji festival su podržale institucije: Ministarstvo za kulturu Srbije, Rekonstrukcija ženski fond, Sekretarijat za kulturu Beograda, Francuski institute u Beogradu i Taff line.