Tri junske izložbe u KCB-u

Ovog meseca u KCB-u biće otvorene tri izložbe: Ne mesta, Smrt fašizmu – juče, danas, sutra! i Ovde i tamo.

Od 5. do 28. juna – Likovna galerija – Otvaranje: četvrtak 5. jun u 20 sati

NE MESTA, Nataša Kokić i Ojsten Agerlie

Izložba Nataše Kokić i Ojstena Agerliea, koja se održava tokom juna u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, pokazuje istraživački postupak dvoje umetnika na temu pejsaža i bliskih memorijskih mesta, rađen u tehnikama karakterističnih autorskih opusa, u medijima crteža i fotografije.

Od 5. do 29. juna – Galerija Podroom – Otvaranje: četvrtak 5. jun u 20 sati

NEMANJA CVIJANOVIĆ

Smrt fašizmu – juče, danas, sutra!

Cvijanović u svojim radovima uspostavlja veze sa događajima iz zaboravljene prošlosti i sadašnjosti, kritički promišljajući estetske i ideološke vrednosti savremenog sveta kroz teme kao što su mehanizmi proizvodnje, manipulacija i procesuiranje značenja u postmodernoj kulturi. Izložba u galeriji Podroom je neka vrsta nastavka /ekstenzije izložbe koja je realizovana u Tobačinoj 001 u Ljubljani. Naziv izložbe je deo slogana iz NOB u bivšoj Jugoslaviji za vreme II svetskog rata, koji je postao opšte poznat nakon smrti narodnog heroja Stjepana Filipovića,koji je dok mu je omča bila za vratom uzviknuo: „Smrt fašizmu – sloboda narodu“.

5 – 28. juna – Galerija Artget, Kulturni centar Beograda, Trg Republike 5/I – Otvaranje: četvrtak 5. jun u 20 sati

Milan Živković i Branislav Brkić

Ovde i tamo

Autori fotografija, Milan Živković i Branislav Brkić, su „ovde“ i „tamo“ predstavili dela koja čine otklon od već izbledele kulture postmodernog antiestetizma sa obeležjima kao što su: značenje, semiotika, citiranje, posvajanje i korišćenje fotografije u retoričke svrhe.

[su_box title=”Milan Živković”]Od 1984. počinje sa radom u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu kao preparator Zoološkog odeljenja da bi sledeće godine počeo da radi kao fotograf i dizajner. Od 2002. godine je urednik raznih fotografskih časopisa i publikacija, među kojima je i posao glavnog urednika časopisa Refoto (od 2012). Tokom 18-godišnjeg rada u muzeju fotoaparatom je dokumentovao i ilustrovao veliki broj dešavanja, izložbi i publikacija vezanih za prirodu u zemlji i inostranstvu. Neprekidno populariše fotografisanje prirode i posebno makrofotografiju. Insistira na isključivom snimanju živih i slobodnih životinja, pa je na taj način postao jedan od vodećih fotografa u toj oblasti kod nas. Sa njegovih više od 1000 fotografija ilustrovani su razni stručni i naučni radovi: od Muzejskog glasnika do Bremovih knjiga. Uradio je i 11 fotografskih projekata vezanih za prirodu koji su imali više od 100 postavki kod nas i u inostranstvu (Portugal, Francuska i Bugarska), kao i u zemljama bivše Jugoslavije.[/su_box]