izložba

Kalemegdanske i druge priče

Otvaranje izložbe slika, crteža i mozaika „Kalemegdanske i druge priče“ akademske slikarke Olivere Gavrić-Pavić biće održano u četvrtak, 20. avgusta u 19h u Kući Đure Jakšića.

„Kalemegdanske i druge priče“ su priča o imaginarnom svetu umetnice kojoj su tvrđave i crkve Kalemegdana arhetispko polazište u kreiranju jednog mističnog, i poput De Kirika metafizičkog slikarstva. Kompoziciju gradi gotovo čistim površinama boje i figurama naglašenih kontura poput Gogenovih „Tahićanki“ .

Njene slike, crteži i mozaici svojom pojavom intrigiraju i pružaju mogućnost posmatraču da se otrgne od svakodnevnice i zakorači u jedan beskrajno bajkoviti svet.

Olivera Gavrić Pavić je rođena u Beogradu 1964. godine. Diplomirala na odseku novinarstva, Fakulteta političkih nauka 1988. godine i na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva, 1990. godine. Magistarske studije slikarstva završila na istom fakultetu 1992. godine.

Izlagala na 20 samostalnih izložbi (Beograd, Novi Sad, Leskovac, Kragujevac, Minhen, Kalkuta, Zemun, Zaječar, Prijepolje, Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište, Požarevac) i na preko 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Jedan je od osnivača umetničke grupe „Ametist“ koju čine slikari mozaičari. Sa ovom grupom je ostvarila preko 40 izložbi mozaika (sa preko 150 učesnika), realizovala više projekta i stručnih predavanja. Izvela 13 mozaičkih kompozicija na sakralnim objektima.

Bavi se pisanjem likovnih kritika i drugih tekstova iz oblasti likovne umetnosti. Objavila je preko 200 naslova u stučnim časopisima i dnevnoj i periodičnoj štampi. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Član je ULUSa, ULUPUDSa, AIMC (International Association of Contemporary Mosaicits), AICA (International Association of Art Critics), Živi i stvara u Beogradu.