JDP: Još jedna uspešna sezona

Upravnica JDP-a Tamara Vučković, na početku konferencije za novinare, upriličenoj povodom završetka uspešne sezone ovog pozorišta,  najavila je da ansambl kreće na letnje festivale u regionu i šire.  Zajedno sa prisutnima, upravnica JDP-a prisetila se dragih ljudi koji su nas napustili, Mariju Crnobori, Nikolu Simića, Jovana Ćirilova i Olgu Savić.

Podsetili smo se i na tri premijere koje su se odigrale u ovoj sezoni.

Predstava Dnevnik o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog koju je režirao Miloš Lolić, koja je deo programa „Pali anđeo istorije1914/2014”. Zatim, Razbijeni krčag Hajnriha fon Klajsta u režiji Igora Vuka Tobice i Molijerov Uobraženi bolesnik u režiji Jagoša Markovića.

Ove predstave, kao i mnoge druge sa repertoara imale su brojna gostovanja protekle sezone po festivalima i scenama u zemlji i inostranstvu. Gostovale su u Pragu, Gracu, Zagrebu, Tivtu i u više gradova u Srbiji, i osvojile su veliki broj nagrada – istakla je Tamara Vučković, pomenuvši i brojna gostovanja na scenama JDP-a, sa raznim predstavama iz Srbije i regiona, Češke, Austrije, Nemačke.

Ovogodišnji festival Budva grad teatar, otvara “Razbijeni krčag”, koji tokom leta gostuje na Brionima u “Kazalištu Ulisis”, na Mediteranskom festivalu u Tivtu a kanije i na Borštnikovim susretima u Mariboru – istakla je Tamara Vučković i najavila da će u avgustu u Pekingu biti izveden “Uobraženi bolesnik”, dok se za leto 2016. godine planira da u Pekinškom narodnom pozorištu gostuju “Mletački trgovac” i “Razbijeni krčag.

Tokom novembra meseca ove godine u JDP dolaze predstave četiri ruska tetara iz Sankt Petersburga, u okviru saradnje sa Neva festivalom.

Gospođa Vučković, govorila je i o nedavno obnovljenoj saradnji sa Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba, nakon tri decenije. Rezultat saradnje je razmena predstava, na sceni JDP-a, izveden je Vučjak Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana, dok će Molijerov Uobraženi bolesnik u režiji Jagoša Markovića biti izveden na sceni HNK u oktobru.

Takođe, podsetila nas je da je i na administrativnom sastanku saveta Unije teatara Evrope u Izraelu doneta odluka da Beograd bude jedno od sedišta UTE.

Projekat “Pali anđeo istorije” realizovan pod okriljem Unije teatara Evrope, završava se ovog meseca Internacionalnim pozorišnim festivalom u Štutgartu, na kojem biti izvedena predstava “Zmajeubice”.

Na konferenciji je spomenut i poduhvat “Ulaznice za 100 i 200 dinara” kao veoma uspešan, koji je ovu sezonu svakako obeležio sa nesvakidašnjim redovima tokom januara i februara, čije su slike obišle čitav svet. Takođe, i kampanja JDP-a “Drama u taksiju” koju je osmislio i realizovao kreativni tim agencije „McCann Beograd“ izazvala je veliku pažnju javnosti. Kampanja je postigla ogroman uspeh na društvenim mrežama o čemu svedoči preko 800.000 pregleda na YouTube kanalu.

Kampanja je osvojila brojne nagrade, a jedna od njih je i The Finalist Award u kategoriji Viralni marketing na jednom od najprestižnijih festivala advertajzinga koji se održava u Njujorku.

U okviru predavanja MAJSTORSKO PISMO: VEČE SA… gostovao je Robert Vilson, Dušan Jovanović I Slobodan Unkovski, i možemo reći da su to su bila izuzetno zapazena predavanja – istakla je Tamara Vučković.

Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ za 2014. godinu dodeljena je Vojinu Ćetkoviću za glumačko ostvarenje u predstavi Dnevnik o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog.

Napomenuto je da će se i u narednoj sezoni nastaviti edukativni program “I ja volim pozorište” za srednjoškolce, kao i aktivan odnos sa publikom putem Fejsbuka, program titlovanih prdstava za strance u Beogradu…

Poslednja predstava na junskom repertoaru i u ovoj sezoni je Unosno mesto A. N. Ostrovskog u režiji Egona Savina koja se igra 30. juna.