Dani knjige i Kalemegdanski sutoni

U Umetničkom pavljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemegdan sinoć su svečano otvorene dve manifestacije: Dani knjige i Kalemegdanski sutoni, koje po prvi put zajedno organizuju Javno preduzeće “Beogradska tvrđava”, Muzička omladina Beograda i Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS).

Kalemegdanskim sutonima, koje Muzička omladina Beograda 47. put predstavlja ljubiteljima muzike, ove godine se pridružuje i književni program.

Na prvom koncertu u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić predstavili su Akademski hor “Obilić”, Akademsko kulturno umetničko društvo Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović”, dirigent Darinka Matić Marović, solisti: Dejan Maksimović, tenor, prvak beogradske opere, Mirko Milanović, tenor, Ivo Brković, bariton, Darko Manić, bas, Miljan Zeković, harmonika i instrumentalni sastav hora “Obilić”.

Večeras, 22. juna u 19.30 časova nastupiće Nataša Tasić Knežević (sopran) i Aleksandar Knežević (klavir) na koncertu “I romanska i solo pesma”. U sredu, 23. juna od 19.30 časova publiku očekuje prvo književno veče u okviru manifestacije, na kojem će biti predstavljen roman Filipa Pota “Portnojev sindrom” (Paideia). O romanu će govoriti književnica Sanja Domazet i direktor Izdavačke kuće Paideia Petar Živadinović.

Koncerti i književne večeri nastavljaju se do 1. jula.

Manifestacija “Dani knjige” zamišljena je kao obnavljanje sećanja na 1927. godinu kada je književnik Velimir Živojinović Masuka podstakao organizovanje sajma knjiga u Beogradu. Prva takva izložba knjiga i program organizovani su u Beogradu 1930. godine, a Udruženje prijatelja umetnosti “Cvijeta Zuzorić” 1931. godine organizovalo je prve “Dane knjige” u Umetničkom paviljonu. “Dani knjige” mogu se smatrati prvim zvaničnim sajmom knjiga u Srbiji.

Obnavljanje manifestacije je način da se obnovi i sećanje na važan korpus nematerijalnog srpskog nasleđa iz oblasti izdavaštva i kulture međuratnog perioda.

Program Dani knjige
Program Dani knjige