Vizual PAFF 2015 e1439904395162

Program Pančevo Film Festivala

 

Drugi Pančevo Film Festival – PAFF održaće se od 2. do 6. septembra na više lokacija u Pančevu. Festival će svečano otvoriti film Flotel Europa (režija Vladimir Tomić, montaža i produkcija Srđan Keča), u sredu, 2. septembra, u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

Filmske projekcije će se održavati u okviru šest filmskih programskih celina (takmičarske, revijalne i tematske), kao i raznovrsni prateći sadržaji festivala (koncerti, tribine, predavanja, radionice, izložbe).

Filmski program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra, raspoređenih u više programskih celina, dve takmičarske („Svetionici“, „Rani radovi“) i nekoliko revijalnih („Svetla budućnost“, „Pafforama“, „Ponoćna jeza“, „Amplituda“).

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

U takmičarskoj selekciji „Rani radovi“ predstaviće se 19 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova iz celog sveta.

Potpuno nova filmska selekcija ovogodišnjeg PAFF-a, „Ponoćna jeza“, prikazaće pet dugometražnih horor filmova kroz ponoćne projekcije organizovane svake večeri.

Selektor i gost festivala je Julian Richards, filmski reditelj iz Velike Britanije, dvostruki dobitnik nagrade „Zlatni Melijes” za najbolji Evropski film fantastike. Pored četiri novija ostvarenja horor žanra, prikazaćemo i Richardsov film The Last Horror Movie iz 2003. godine.

Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici okupljeni oko udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijskog kulturnog foruma. Cilj PAFF-a je promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.