Pres konferencija Muzicka Jesen e1443014876470

Francuska muzička jesen

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Francuski institut i Société Générale banka još jednom su pripremili sjajan program za sve ljubitelje klasične muzike. Druga Francuska muzička jesen, serija od osam koncerata koji će se održati od septembra do novembra, obradovaće domaću publiku, koja će imati prilike da uživa u izvođenju vrhunskih umetnika iz Francuske i Srbije.

Umetnici će se publici u Srbiji predstaviti u okviru četiri muzička festivala, a koncerti će se održati u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Na konferenciji u Francuskom institutu, na kojoj je najavljena druga Francuska muzička jesen, prisutne je pozdravio Žan-Batist Kizen, novi direktor Francuskog instituta u Srbiji.

On je podsetio na širok spektar aktivnosti kojima se bavi Francuski institut i odličnu saradnju sa partnerima iz Srbije, podvlačeći težnju ove ustanove da bude prisutna ne samo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, već i u celoj Srbiji. Kizen je naglasio želju Francuskog instituta u Srbiji da se obraća mladima kao i široj publici i da uspostavi tešnju saradnju između francuskih i srpskih umetnika i profesionalaca, što je posebno izraženo u Francuskoj muzičkoj jeseni.

Stanislas Tertre, potpredsednik Izvršnog odbora Société Générale Srbija, podsetio je na reputaciju Société Générale grupacije kao pokrovitelja muzičke umetnosti u svetu. Većina filijala Société Générale je uključena u program Muzičkog mecenata koji ima za cilj da zaštiti muzičko nasleđe i promoviše značaj muzike.

“Naša podrška muzici je fokusirana na kontinuitet, tako da sa ponosom mogu da kažem da u Srbiji već više od decenije, u partnerstvu sa Francuskim institutom u Srbiji, promovišemo ne samo francusku kulturu već i talentovane mlade muzičare”, naglasio je Tertre.

Novinarima su se obratili i Milan Savić ispred festivala Belgrade Saxperience, Jovanka Višekruna-Janković, ispred festivala ArtLink mladi talenti, Milan Lazović ispred festivala BEMUS, Ivana Stefanović ispred festivala BUNT, kao i Vesna Milikić sa Akademije umetnosti Novi Sad.

Francuski institut u Srbiji i Société Générale Srbija predstavili su koncerte koji će se održati od septembra do novembra u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Na otvaranju 2. Francuske jeseni predstaviće se Žan-Deni Miša, saksofon (24.09.2015 – Beograd), zatim će svirati Žan-Pol Gasparian, klavir (05.10.2015 – Novi Sad, 08.10.2015 – Beograd), Erik Obije, truba, i Romen Dešarm, klavir (21.10.2015 – Beograd), Tamara Stefanović i Pjer Loran Emar, klavir (04.11.2015 – Beograd).

Na kraju ove Muzičke jeseni biće priređena serija koncerata pod nazivom „Ko je ko u Parizu“ (11.10.2015 – Subotica, 25. novembar – Beogradu i krajem novembra u Novom Sadu).

Partneri ovog drugog izdanja Francuske muzičke jeseni su festivali Belgrade Saxperience, ArtLink mladi talenti, BEMUS i BUNT, kao i Electe iz Subotice, Muzička omladina Novog Sada i Kulturni centar Beograda.